Kultura

FADO NA IGRAMA Održan koncert za koji se tražila karta više

FADO NA IGRAMA Održan koncert za koji se tražila karta više

Na koncertu, za kojeg se danima tražila karta više, portugalska fado senzacija mozambičkih korijena Mariza m pokazala je zašto slovi za jednu od najtalentiranijih vokalistica na međunarodnoj glazbenoj sceni.

Marizin osebujan i moćan glas nevjerojatne izražajnosti i emocije te neodoljiva karizma i energičnost ostavile su sve prisutne bez daha, a njezina sposobnost da se poveže s publikom i stvori intimnu atmosferu bila je bez premca. Svaku je pjesmu, bila to njezina autorska kreacija ili klasik kraljice fada Amálije Rodrigues kojoj je posvetila svoj posljednji studijski album, ispunila dubokim emocijama koje je prenijela na sve prisutne, uronivši ih u svaki takt.

U tradicionalni portugalski glazbeni žanr koji odiše melankoličnim mediteranskim duhom pjevačica je unijela svježu suvremenu dimenziju, a upravo je taj spoj tradicije i modernoga pružio jedinstveno iskustvo o kojem će se pričati godinama i to ne samo u uskim glazbenim krugovima, već i šire. Njezina interpretacija fada bila je očaravajuće smiona i autentična, a u donošenju duše fada na Revelin pomogla joj je sjajna instrumentalna pratnja benda, redom odličnih glazbenika: Luís Guerreiro na portugalskoj gitari, Djamen Cardoso de Farias na akustičnoj gitari s kojim je otpjevala svoj nostalgijom obojen hit Chuva, Adriani Alvesa na bas-gitari te João Freitas na udaraljkama i João Frade na harmonici. Svaka je pjesma, od zelenortske morne Estranha forma de vida kojom je otvorila sinoćnji koncert, zatim svoje omiljene Lágrima preko dirljive Quem Me Dera i razigrane Senhor Vinho koja je rasplesala okupljene, ispraćena gromoglasnim pljeskom, a kraj večeri donio je Marizi dugotrajan aplauz i uzvike razgaljene publike na nogama kojoj je pjevačica prije rastanka poklonila temperamentni bis Barco Negro, obradu istoimenog klasika Amálije Rodrigues.

Program je održan u suradnji s Mastercardom.

Foto: DLJI 

Pročitajte još

UMJETNIČKA GALERIJA Posjet šestaša iz gruške škole ‘Ivan Gundulić’

Dulist

ZA VIKEND Zadnja prilika za pogledati ‘Vidi kako Lokrum pere zube’

Dulist

[FOTO] VJESNIK DALMATINSKIH ARHIVA Predstavljen časopis u obnovljenoj dvorani Svetog Vlaha u Sponzi

Nora Di Leo