Županija

U Metkoviću potpisan ugovor za projekt gospodarenja otpadom vrijedan 1,8 milijuna kuna

U petak su u Metkoviću ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor poduzeća Čistoća Metković d.o.o. Tomislav JakićUgovora potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za „Nabavu komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada“. Riječ je o projektu vrijednom 1,8 milijuna kuna, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava 1,5 milijuna kuna, a tim će sredstvima Čistoća Metković nabaviti dva vozila zapremnine 16 i sedam kubnih metara koja će povećati operativnost u odvozu odvojeno prikupljenog otpada od korisnika.

Također, potpisan je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za „Postrojenje za proizvodnju energije iz OIE Metković“, a potpisnici su bili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor poduzeća Respekt d.o.o. Tomislav Mandić.

Ministar Tomislav Ćorić čestitao je gradonačelniku Milanu i njegovim suradnicima na još jednom iskoraku u gospodarenju otpadom, istaknuvši kako će se ovim projektom zasigurno značajno pojačati infrastruktura grada u gospodarenju otpadom. Dodao je i kako će također danas potpisan ugovor o izgradnji bioplinskog postrojenja omogućiti uspješno rješavanje pitanja biootpada te dodao kako su ovi koraci značajni u ukupnom cilju Hrvatske za uspješnim gospodarenjem otpadom.

Čestitkama gradskoj upravi pridružio se i župan Nikola Dobroslavić, rekavši da su ova dva ugovora dva vrlo važna koraka u ukupnom sustavu gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji:

– Kao što je poznato, županija je objavila natječaj za radove na Centru za gospodarenje otpadom, probnom objektu gospodarenja otpadom, gradovi i općine moraju odraditi svoj dio posla u recikliranju i odvajanju, a onda dolazi i biootpad, za što vidimo da ima prostora i za privatnu inicijativu.

Župan je zahvalio svima koji su na tome radili i uspješno proveli projekte te dodao:

– Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti, ali dakako zahvaljujem Ministarstvu koje nas prati u svim našim projektima; danas ovdje govorimo o gospodarenju otpadom, ali Ministarstvo nas prati i u projektima odvodnje, vodoopskrbe, zaštite okoliša i naravno gospodarstva, posebno u ovom vremenu krize prouizrokovane koronavirusom.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorima izrazio je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, kazavši kako su ovi projekti dokaz da se timskim radom, suradnjom Ministarstva, Fonda, jedinica lokalne samouprave i privatne inicijative može doći do rezultata.

Gradonačelnik Grada Metkovića istaknuo je:

– Ovim ugovorima zaokružujemo ciklus ulaganja u održivo gospodarenje otpadom. Nakon što smo lani, među prvima u Hrvatskoj, od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja dobili 10 i pol milijuna kuna za izgradnju sortirnice, sada imamo najavu da bismo uskoro trebali dobiti 11 milijuna kuna za kompostanu. Ukupno je Grad Metković u posljednje četiri godine uložio više od 47 milijuna kuna u sustav gospodarenja otpadom, a dobili smo 125 milijuna bespovratnih sredstava.

Milan je kazao i kako je tijekom prošle četiri godine promijenio grad u infrastrukturnom smislu, ali su nedostajala radna mjesta, a projekt geoplinskog postrojenja, važan za Metković, ali i cijelu županiju, omogućava otvaranje 70 radnih mjesta, zaključio je Milan.

Pročitajte još

ZBOG ŽALBE Zaustavljen i drugi natječaj za Lučino razdolje

Dulist

U SLANOME I MAJKOVIMA Osnovnoškolci se upoznavali s riječnom i barskom kornjačom

Dulist

Stoljetni div u srcu Slavonije hrvatsko je stablo godine!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija