Županija

U Metkoviću potpisan projekt kojim će pet tisuća kućanstava dobiti priključak na kanalizaciju

U Metkoviću potpisan projekt kojim će pet tisuća kućanstava dobiti priključak na kanalizaciju

U Metkoviću je u ponedjeljak potpisan Ugovor s izvođačem radova, tvrtkom COMSA SAU iz Barcelone, na projektu ‘Izgradnja sustava javne odvodnje na području aglomeracije Metković i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže’ ukupne vrijednosti 270.401.465,42 kn.
Potpisivanju su nazočili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom, ravnatelj Hrvatskih voda Zoran Đuroković , direktor Metkovića d.o.o. Filip Dominiković koji je s predstavnikom izvođača radova tvrtkom COMSA SAU iz Barcelone potpisao ugovor.
Ministar Ćorić istaknuo je kako je riječ o jednom od većih projekata u posljednjih nekoliko desetljeća te kako će njegovim završetkom stanovnici Metkovića konačno riješiti problem javne odvodnje.
– Projekt je dobro pripremljen i zato smo sada u fazi gdje se može početi s njegovom realizacijom – rekao je ministar Ćorić.
Župan Nikola Dobroslavić čestitao je gradonačelniku Daliboru Milanu, direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću i ministru Ćoriću na ovom vrijednom projektu.
– Ubrzo očekujemo početak radova i u ostale dvije aglomeracije – Dubrovnik i Ploče za koje je također osigurano financiranje – rekao je župan Dobroslavić te dodao kako ovakvi projekti predstavljaju temelj za razvoj svakog područja.
Gradonačelnik Milan rekao je kako će radovi početi kroz 40-ak dana.
– Ono što je bitno je da će ovim projektom pet tisuća kućanstava u Metkoviću dobiti priključak na kanalizaciju. Ovo je milenijski projekt – rekao je gradonačelnik Milan.
Projekt obuhvaća aktivnosti rekonstrukcije i dogradnje sustava odvodnje aglomeracije Metković i aktivnosti rekonstrukcije i dogradnje sustava vodoopskrbe. Rekonstrukcijom i dogradnjom sustava odvodnje planira se smanjenje onečišćenja, uspostava razdjelnog sustava odvodnje, postizanje 99% pokrivenosti sustavom odvodnje unutar aglomeracije Metković kao i postizanje priključenosti na sustav odvodnje sa 46% na 89%. Rekonstrukcijom i dogradnjom sustava vodoopskrbe postići će se smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu s 58,3% na 22,7%, poboljšanje hidrauličkih uvjeta kao i povećanje stupnja pouzdanosti sustava kroz smanjenje broja puknuća cjevovoda.
Vrijednost ugovora koji je potpisan iznosi 338 milijuna kuna s PDV-om dok cjelokupni projekt ‘Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković’ iznosi 448,7 milijuna kuna.
Projekt vrijedan 448,7 milijuna kuna sufinanciran je bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 70%, dok se ostatak financira iz nacionalnih izvora – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode i Metković d.o.o.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist