Županija

Povećanje cijene smještaja u Domu na Grudi izazvalo nezadovoljstvo, potražili smo odgovore

Povećanje cijene smještaja u Domu na Grudi izazvalo nezadovoljstvo, potražili smo odgovore

Od 1. siječnja 2021. godine korisnici Doma za starije i nemoćne ‘Konavle’ smještaj u ovoj ustanovi plaćaju po većim cijenama, a za neke od njih mjesečni trošak ‘skočio’ je i za oko tisuću kuna. To je kod dijela obitelji korisnika izazvalo nezadovoljstvo, tim više što, govore nam, s time nisu bili upoznati. Rekli su nam, naime, kako je obavijest o povećanju cijena objavljena tek na oglasnoj ploči Doma, u kojega se zbog epidemioloških mjera nije moglo ući. No, ravnateljica Doma Luce Pušić za DuList ističe kako su sve obavijestili još u studenom prošle godine.
Odluka o povećanju cijene nije nova, rekao nam je i načelnik Konavala Božo Lasić. Istaknuo je kako je ona na Općinskom vijeću usvojena još prije godinu dana, prije pandemije, no s obzirom na okolnosti koje su nas zatekle, donio je odluku kako se ista neko vrijeme neće primjenjivati. Sve do 1. siječnja ove godine, na što su Općinu primorale trenutne financijske prilike.
-Naš se Dom isključivo financira iz proračuna Općine Konavle i cijene koju plaćaju korisnici. Mi nismo u mreži domova Republike Hrvatske – govori nam Lasić koji navodi kako su cijene krešile, ali kako je Općina bila prisiljena na takav potez, nakon što je odluka bila godinu dana na počeku.
-Moramo korisnicima doma osigurati adekvatnu uslugu, a naš dom je na nivou 3, 4 zvjezdice. Odluku koja je usvojena prije godinu dana sam stavio ‘ad acta’ do nove godine, ali morali smo je početi primjenjivati. Ne možemo drukčije jer je situacija takva kakva jest, nema novaca – rekao je Božo Lasić.
Ravnateljica Doma Luce Pušić ističe kako su se cijene, ovisno o kategoriji korisnika, korigirale za 15 do 20 posto. Osvrnula se i na komentare kako obitelji korisnika nisu obaviještene o novim cijenama osim putem oglasne ploče u samoj ustanovi.
-Svu rodbinu, odnosno obveznike plaćanja smo putem e-maila obavijestili još u studenom, a naše korisnike koji sami snose troškove usluge smještaja smo svakoga ponaosob u ustanovi obavijestili. Svi su na vrijeme obaviješteni, a jedno od mjesta na kojega smo stavili obavijest jest i oglasna ploča – govori nam ravnateljica.
I ona je naglasila kako je odluka o povećanju cijena donesena prije godinu dana te je ista prošla i Upravno vijeće ustanove i Općinsko vijeće, a trebala je stupiti na snagu 1. svibnja 2020. godine. No, kako je krenula Covid infekcija te zatvaranje brojnih uslužnih djelatnosti, načelnik je u takvim okolnostima donio odluku da se primjena obustavi neko vrijeme. Krajem listopada tema je ponovno aktualizirana, odnosno odlučeno je kako će se s njenom primjenom krenuti od 1. siječnja 2021. godine te se odmah krenulo s obavijestima prema obveznicima plaćanja, posebno kako bi im se dalo vrijeme za pripremiti se i eventualno promijeniti podatke na trajnim nalozima ako na taj način plaćaju uslugu.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist