Kultura

U Lazaretima predstavljena knjiga ‘Presvlačenje krša’ autora Iva Lučića

U Lazaretima predstavljena knjiga 'Presvlačenje krša' autora Iva Lučića

U Art radionici Lazareti u četvrtak predstavljena je knjiga karstologa Iva Lučića ‘Presvlačenje krša – Povijest poznavanja Dinarskog krša na primjeru Popova polja’. U njoj autor pokušava naći odgovor zašto najpoznatiji krš na svijetu nije dovoljno poznat ni priznat, no na neki način ga i popularizirati pa štivo prate brojni slikovni dokumenti.

Nažalost, kako je objasnio Lučić, percepcija krša je uglavnom pejorativna unatoč činjenici da je svih osam hrvatskih nacionalnih parkova dio krša. Razlog tomu je dobrim dijelom, kako je rekao, u samoj znanosti. Zbog toga on je odlučio kršu pristupiti na sasvim nov način.

– O angažmanu čovjeka koji se do te mjere interpolirao u prirodu na način da je on postao presudan faktor ne mogu govoriti samo prirodnjaci. Kršu sam tako pristupio do dosada netipičnog stanovišta. Posrijedi je pokret unutar humanističkih znanosti koji se naziva ‘prostorni obrat’, a koji je ljudsku povijest počeo promatrati ne isključivo kroz vrijeme već prostor. Postoje cijele knjižnice o okolišu koje propitivaju do koje mjere čovjek može intervenirati u prirodu, a da ne izazovu promjene koje su očite te je ova knjiga moj doprinos tim nastojanjima – objasnio je Lučić za DuList uz kojeg su ‘Presvlačenje krša’ dubrovačkoj javnosti predstavili prof. dr. Dražen Perica i Ivan Viđen.

Na metaforičkoj razini, ona donosi sliku prirode krša koju vidi kao hitinski oklop kukca ili pak kao zmijski svlak. Naime, kako i stoji u opisu knjige, zajednice stvaraju kolektivnu sliku svijeta u kojoj najčešće žive kao u oklopu, ‘nose’ je kroz određene historijske epohe, a potom, kad je prerastu, bolno odbacuju, baš kao što kukci presvlače svoj oklop. U podzemlju krša ljudska je civilizacija smjestila svoje najgore strahove, nazvavši ih paklom. Prevladavajuća slika prirode na početku 21. stoljeća pokazuje se ozbiljnom kočnicom razvoju društva. Ona vapi za novim svlakom, temeljenim na prirodnim činjenicama i humanističkim vrijednostima.

‘Presvlačenje krša – Povijest poznavanja Dinarskog krša na primjeru Popova polja’ proizvod je Lučićeva desetogodišnjeg istraživanja sažetog na više od 600 stranica. Ono u središtu ima Popovo polje kao jedan od najreprezentativnijih krških krajolika, a kao širi okvir Dinarski krš kojeg Lučić analizira kroz tri interdisciplinarne platforme – karstologiju, povijest okoliša i kulturni krajolik.

Inače, Ivo Lučić javnosti je poznat kao aktivist te je pokretač i koordinator projekta istraživanja, popularizacije i zaštite pećine Vjetrenice (1999-2009), u okviru kojeg je Vjetrenica potvrđena kao mjesto s najvećom podzemnom biološkom raznolikosti te je kandidirana na Popis svjetske baštine.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist