Kultura

U KNJIŽNICAMA Marijana Hure otvara svoju prvu samostalnu izložbu ‘Tragovi’

U KNJIŽNICAMA Marijana Hure otvara svoju prvu samostalnu izložbu 'Tragovi'

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Marijana Hure, članica Dubrovačke udruge likovnih umjetnika predstavit će svoju prvu samostalnu izložbu ‘Tragovi’. Otvorenje će se održati u ponedjeljak 14. ožujka s početkom u 18 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Izložba se sastoji od četrnaest radova koji su izvedeni tehnikom akrila na platnu i kombiniranom tehnikom. Tema umjetničkih radova su stabla, koja autorica objedinjuje kroz četiri elementa – vatru, vodu, zemlju i zrak.

Iz predgovora Diane Rajić: ‘U tom propitivanju postojanja kroz bogatstvo likovnog izričaja, susrećemo i kromatsko i akromatsko, ekspresivnost i kolorizam, precizan crtež i čistu liniju. Proputovanje je to umjetnošću od tonskog slikarstva do minucioznog crteža. Kroz nekoliko objedinjenih ciklusa slika, vidimo stabla puna života, tek propupali list, stoljetne naplavine, drvo na izdisaju… Lica postojanja, prepuna simbolike. Element vatre, koloristički i gestualno dominantan, ostvaren je gipkom linijom i prožet raskošnom, plamtećom toplinom boje. Skulpturalnost oblika ovdje susreće samu granicu apstrakcije. Gotovo oksimoronski izazov oku nalazi se na slikama suhog debla na pozadini intenzivne boje. U prikazima kore stabala, tad je vidljiva gotovo asketska reduciranost poteza, a monokromija pozadine ističe trodimenzionalnost prikaza. Smiono izranjaju iz ujednačene, plošne pozadine živih boja, u plastičnoj voluminoznosti, postignutoj igrom svjetla i sjene, suprotstavljajući joj svoju akromatsku pojavnost.’

Izložba je otvorena do petka, 25. ožujka radnim danima od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati u prizemlju Narodne knjižnice.

Pročitajte još

[FOTO] ‘JA SAM ONA KOJA NISAM’ Gostujuća predstava oduševila dubrovačku publiku

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Otvaranje’ Berte Miloš

Dulist

U ČITAONICI Susret sa španjolskim piscem Jacobom Bergarechom 

Dulist