Zanimljivosti

Večeras predstavljamo slikovnicu ‘Priča o ježu jugašu’!

slikovnica Prica o jezu jugasu

Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje u prosincu ove godine slavi stoti rođendan, a na dar je dobio svoju slikovnicu ‘Priča o ježu jugašu’, nastalu u izdanju DuLista. Promocija slikovnice održat će se u večeras u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala i gradske tvrtke Dubrovačka Baština u Lazaretima s početkom u 18 sati. U knjižarama je dostupna od 1. prosinca. Priču za najmlađe o najtrofejnijem hrvatskom sportskom kolektivu napisala je glavna urednica DuLista Barbara Đurasović, a ilustrirala dubrovačka slikarica Iris Lobaš Kukavičić.

Na promociji slikovnice, uz autoricu Đurasović i ilustratoricu Lobaš Kukavičić, sudjelovat će i dubrovački srebrni olimpijac, a ujedno i sportski direktor VK Jug Adriatic osiguranja Ognjen Kržić i najtrofejniji hrvatski vaterpolist s kapicom Juga Maro Joković.

Autorica Đurasović ističe kako punih stotinu godina u kontinuitetu vaterpolisti Juga žive s gradom i uz grad te su postali dio identiteta Dubrovnika.

-Najtrofejnija hrvatska momčad, s čak 69 osvojenih trofeja u svojoj povijesti, VK Jug Adriatic osiguranje u prosincu ove godine slavi svoj 100. jubilej. Znajući da se velika proslava sprema za lipanj 2024., kada klub obilježava stotu godišnjicu od prve odigrane utakmice u Portu, smatram da bi bilo lijepo čestitku i DuListov dar klubu uputiti baš za njegov rođendan u prosincu – podijelila je Đurasović.

Podloga za slikovnicu bila je velika klupska monografija ‘5 do 100’ autora Željana Konsua, u kojoj su iznesene sve činjenice, rezultati, uspjesi, trofeji, ali i porazi najtrofejnije hrvatske momčadi. Povijest i sportske uspjehe Barbara je sažela i prilagodila djeci. Tako je glavni junak slikovnice jež koji pripovijeda Jugovu priču, i to ne samo priču o brojnim pobjedama kluba, već priču o ljubavi, zajedništvu, ponosu, trudu, odricanju, roditeljima koji vode svoju djecu na tribine, prate ih na prve treninge, tradiciji, gradu, jer, naglašava autorica – sve je to Jug.

Iris Lobaš Kukavičić, slikarica i ilustratorica slikovnice, već više od dva desetljeća održava vezu s vaterpolom. Naime, njena prva izložba početkom 2000-ih bila je vezana upravo uz ovaj sport. Tada je odlučila galerijski prostor pretvoriti u bazen s levitirajućim figurama čiji pokret asocira na vaterpolsku igru, a te skulpture danas se nalaze u Zračnoj luci Ruđer Bošković. Sto godina postojanja jednog kluba, ističe Iris Lobaš Kukavičić, nije mala stvar.

-Jug je institucija Grada te osjećam veliku odgovornost ilustrirajući povijesne trenutke kluba vrijedne divljenja. Tolike su generacije prošle kroz klub, generacije očeva i sinova, a svaka je za sobom ostavila, ne samo impresivne rezultate, nego i ponos koji se može osjetiti kroz avanture ježa jugaša – istaknula je Lobaš Kukavičić.

Inače, ježevu priču na engleski jezik preveo je istaknuti prevoditelj i glumac Filip Krenus pa će se u knjižarama, uz hrvatsko izdanje, moći kupiti i slikovnica ‘The Tale of Jug the Urchin’, a zgode ponosnog stogodišnjaka će sigurno izaći i izvan granica Hrvatske.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist

KUĆA BUKOVAC Započela Mala kazališna radionica pod vodstvom Nikše Butijera

Dulist