Grad

U IUC-u radionica o Kaskadi prevencije i liječenja HIV-a

IUC iz zraka

U Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku 19. ožujka 2018. je otvorena radionica o Kaskadi prevencije i liječenja HIV-a u organizaciji Suradnoga centra Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za praćenje epidemije HIV-a, koji djeluje na Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz domaćeg predavača, izvanrednu profesoricu Ivana Božičević, gostujući su predavači profesor George Rutherford s Global Health Sciences Sveučilišta u Kaliforniji San Francisco te profesor Brian Rice s London School of Hygiene and Tropical Medicine, University of London.

Radionicu podržava Veleposlantsvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, pa su je stoga otvorili veleposlanik, Njegova Ekselencija Andrew Stuart Dalgleish, te profesor Stjepan Orešković sa ŠNZ „Andrija Štampar“.

Radionici prisustvuje 30 sudionika iz 14 zemalja – Afganistan, Bjelorusija, Etiopija, Haiti, Indonezija, Mozambik, Ruanda, Šri Lanka, Južnoafrička Republika, Švicarska, Tanzanija, Ukrajina, Sjedinjene Američke Države i Zambija.

Tema radionice je analiza i interpretacija kaskade prevencije i liječenja HIV-a te izrada planova za provođenje intervencija kojima bi se prevencija i liječenje HIV-a učinkovitije provodili. Kaskada je metoda koju su razvili SZO i UNAIDS kako bi se odredilo koliko je od ukupnog broja HIV-pozitivnih osoba dijagnosticirano, koliko ih je na liječenju te koliko ih se uspješno liječi i ima nisku ili nedetektabilnu količinu virusa HIV-a. Određivanje ovih indikatora omogućava zemljama da prate u kojoj mjeri mogu dostići UN-ove ciljeve održivog razvoja do 2030. godine.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist