Vaše vijesti

U IGRI 800 000 EURA „To je jedna od najvećih organiziranih pljački u Dubrovniku“

taxi

Čovjek ponekad i ne razmišlja dok se i sam ne nađe u neugodnoj situaciji pa se onda prisjeti o čemu je netko govorio ili pisao.

Čitajući naše lokalne novine i portale redovno sam preskakao polupismeno naklapanje taksista, mada mi nije bilo jasno oko čega tolika frka i strka. Međutim, kada uđete u taksi vrlo brzo vam postane jasno što se tu događa i s kim imate posla.

Budući da ste iz grada, sam vaš dolazak do vozila će biti popraćen kakvom psovkom ili grimasom. Sljedeće je pitanje ‘Jeste li zvali?’ ili ‘Zašto ne zovete Plavi taksi?’. Na moje pitanje ‘Može li do luke?’ dobio sam odgovor: ‘Može, cijena vam je 96 kuna’, nakon čega mi je pokazan pano s relacijama i cijenama pokraj taksi štanda te pozivni broj taksi centra 0800-0970. Pitao sam ima li taksimetar, na što mi je odgovoreno da mi je pokazan cjenik i da su to fiksne cijene, a ako mi ne odgovara da slobodno mogu izaći iz vozila.

Zanimljivo je da na istom tom cjeniku stoji npr. hoteli Lapad 80-90 kuna, što ne vjerujem da je ikome jasno, a pogotovo turistima kad je 80, a kad 90 kuna. Kad malo razmislite, shvatit ćete da je to u stvari jedna od najvećih organiziranih pljački u Dubrovniku i zbog čega je sva ta strka i frka koja je počela dobivati i političke obrise.

Kad sam se vratio u grad pogledao sam malo cjenik i tu cijenu od 96 kuna. Start taksi vozila iznosi 27 kuna, a jedan kilometar 9 kuna. Umanjite cijenu od 96 kuna za start od 27 kuna dobit ćete iznos od 69 kuna, koji bi trebao biti iznos za prijeđene kilometre. Međutim, taj iznos ne odgovara stvarno prijeđenoj kilometraži budući da 69 kuna podijeljeno s cijenom kilometra od 9 kuna dobijete da ste prešli 7,66 kilometara. Koliko god malo znate o prometu i udaljenostima, mora Vam biti jasno da Vam je ukradeno barem 3,5 kilometara ili 31,5 kuna, što pretvoreno u eure iznosi oko 4 eura.

Sve ostale istaknute cijene kriju u sebi istu ili veću razliku. Ukoliko uzmete da jedno vozilo dnevno napravi desetak vožnji, dobivate iznos od 40 eura, što pomnoženo s brojem od otprilike 200 vozila iznosi dnevno ukradenih 8000 eura ili za stotinu dana (od 15. lipnja do 15. rujna) 800000 eura.

Eto što se krije iza onolike gužve, strke i frke oko uvođenja modernije opreme, fiskalizacije te pravljenja mrtvačkog kovčega na Pločama prilikom postavljanja grasta. Posebno je zanimljivo da se potpisani centar 0800-0970 nije nimalo libio izaći po svim taksi štandovima s tako uvećanim cijenama te da ni obrtnička komora niti u jednom trenutku nije reagirala, budući da su svi članovi te komore, na postavljanje takvih cjenika.

Isto tako je savršeno jasno da to nije uradio pojedinac nego cijeli jedan tim koji je sve to organizirao, smislio i prihvatio, a što jasno upućuje na dobro organiziranu zločinačku organizaciju koja ne preza ni od čega.

Čitatelj DuLista (podaci poznati redakciji)

 

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist