Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj tri novooboljele osobe, dvoje preminulih

Beros Noacionalni

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata imamo tri novooboljele osobe od koronavirusa, što je ukupno 2088 osoba. Podatke je na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite iznio ministar zdravstva Vili Beroš.

Nažalost, od jučer su preminule dvije osobe, jedna u Splitu, a jedna u Zagrebu. Oporavljenih je ukupno 1463.

-Posebno me veseli kako u Istarskoj županiji nema oboljelih, odnosno svi pozitivni su oporavljeni – rekao je Beroš. Vrijeme je za daljnji oprez i strpljenje, dodao je, ali istaknuo je kako kupovine ne smijemo pretvarati u obiteljske izlete.

-Svi skupa se veselimo ovome što slijedi. Ali, morat ćemo se još strpiti. Današnji rezultati doista vesele – rekao je Beroš.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je kako je jedna novooboljela osoba iz Splitsko-dalmatinske županije, korisnik doma, jedna je iz Osječko-baranjske koja je bila kontakt oboljelog, i jedna iz Šibensko-kninske, također kontakt oboljelog.

Capak je iznio i podatke za medicinsko osoblje. Tako je ukupno 274 zdravstvenih djelatnika pozitivno na koronavirus od čega 83 doktora medicine te 105 medicinskih sestara. U samoizolaciji su 42 doktora i 124 medicinske sestre.

Ministar Davor Božinović istaknuo je kako je pojačan nadzor nakon prve faze popuštanja mjera. Dodao je kako su vjerske zajednice u pripremnoj fazi pokazale visok stupanj fokusiranosti na ono što slijedi, a to je, među ostalim, organizacija misa po preporukama HZZJ-a.

-Uvijek ima situacija gdje treba ukazati na nužnost poštivanja mjera, ali generalno možemo biti zadovoljni – rekao je Božinović dodavši kako ulazak u drugu fazu ne bi trebao biti upitan, posebno kad se prate brojke.

Mediji su postavili i pitanje o neradnoj nedjelji, budući da s terena stižu informacije o gužvi ove subote. Ministar Božinović rekao je kako nemaju informacije s terena da je stanje alarmantno, ali je istakno kako imamo zapravo jedan radni dan između dva neradna.

-Što disciplina bude na višoj razini, to će se više stvari moći odvijati. Svima nam je isti interes – rekao je dalje Božinović.

Na novinarski upit hoće li propusnice biti ukinute 11. svibnja, ministar Božinović je odgovorio kako će se to razmotriti te kako će epidemiološka situacija dati pravi odgovor na to pitanje.

-Sve što slijedi do 11. svibnja, ali i nakon, ovisit će o tome koliko ćemo se svi disciplinirano ponašati – rekao je Božinović.

Krunoslav Capak rekao je kako se mjere popuštaju uz oprez.

-Ne možemo pustiti sve odjednom – rekao je te dodao kako sve države idu u fazama.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist