Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj šest novooboljelih, preminule tri osobe

korona 7

U srijedu u 14 sati na konferenciji za medije Nacionalni stožer za civilnu zaštitu objavio je najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

– U poslijednja 24 sata imamo novih 6 dijaganosticiranih bolesnika. Postotak pozitivnih 5.5 posto. Nažalost imamo troje preminulih, devet je na respiratoru. 702 osobe su ozdravile – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na pitanje kad će se otvoriti dječje igraonice i noćni klubovi Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ odgovorio je:

– Što se tiče igraonica otvorili smo ih sa školama i vrtićima. Noćni klubovi će doći na dnevni red. Kada? Ne znam.

O četvero putnika pristiglih iz Frankfurta 2. svibnja zrakoplovom kojima nisu mogli ući u trag, a s kojim je došlo i sad već nekoliko zaraženih COVID-19, komenitrao je:

– Svi su oni indetificirani. Granična policija je uzela njihove podatke. Imamo njihove adrese. Sve smo oh kontaktirali. Četiri osobe nismo uspjeli, ali jesmo jučer navečer. Njima su epidemiolozi propisali mjeru samoizolacije.

Odlukom o prelasku granica ukinuta je mjera samoizolacije. Onima koji je prelaze je dana uputa u kojoj je, među ostalim, navedeno da mjere temperaturu. Slična je izolaciji, zapravo riječ je o pasivnom zdravstvenom nadzoru.

O državnoj maturi pak je poručio:

– Još razgovaramo o tome. Kad se o tome odluči obavijestit ćemo javnost.

Mnogi ugostitelji boje se kupiti novine za lokale. Je li njihova bojazan na mjestu, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Novine mogu biti svuda gdje su bile i prije.

Dodatno je odgovor pojasnio Capak.

– Nema podataka o tome da je koronavirus prenosiv novinama. Istina to je bilo u početnim preporukama za frizerske salone, ali iz čisto higijenskih razloga jer se ako netko umoči prst mogu prenijeti osim kornavirusa čitav niz gastrointestinalnih tegoba – istaknuo je Capak.

O liberalizaciji rada tržnica dodao je:

– Mi smo pod određenim uvjetima pustili rad tržnica. Nema potrebe da se nešto drugo dodatno propisuje.

O otvranju granica nešto više ispričao je Božinović:

– Europska komisija je izašla s nekoliko dokumenata o prelasku granica. Svim je cilj isti, a to je reaktivacija turizima. Mi smo svi u kontaktu. To je stvarno dosta ekstenzivan dokument. Mi jesmo u kontaktu s europskim institucijama i susjednim državama iz koje nam dolaze turisti. U ovom trenutku u Hrvatsku se može ući pod uvjetima koje smo rekli. Hoteli su otvoreni, ako netko dođe s rezervacijom u hotel, granična policiija će ga pustiti da uđe. Europski dokument je osnova kako ove godine ukoliko nam koronavirus to dopusti, a mislim da smo barem mi u Hrvatskoj, tako i cijeli niz zemalja pokazali uspješnost, kako da se pokrene cijeli gospodarstvo. HZJZ je izradio savjete za ugostitelje, hotele… Naravno da se pod tim uvjetima može ući u Hrvatski, ali prava sezone će se dogovarato na razini EU ili s ostalim državama. Na dnevnoj bazi će se izdavati mapa regija i svi će imati mogućnost ostvariti uvid u tu mapu te vidjeti kako stoji regija u borbu s koronom. Onda će se donositi individualna odluka. Intencija svega ovoga da građani budu informirani, da se daju preporuke državama i onima koji se bave turizmom unutar njih kako bi se turizam ove godine dogodio.

O aplikaciji koja prati građane je pojasnio:

– Na njima se ne radi. Radi se o tzv. contact tracingu, tj. lovljenju kontakata. Riječ je o potpuno dragovoljnom pristanku ljudi. Svatko je može skinuti ako to želi i ona će biti u vlasništvu Ministarstva zdravstva. Preko nje ćete se moći informirati jete li bili u kontaktu s osobom za koju je dijagnosticirano da je COVID pozitivna.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist