Aktualno

U Hrvatskoj kava najviše poskupila u posljednjih godinu dana u odnosu na druge zemlje EU

kava

Cijena kave je u Hrvatskoj od ožujka prošle do ožujka ove godine narasla za 7.4 posto, odnosno kava u Hrvatskoj je najviše narasla u odnosu na druge države Europske Unije, Rumunjska je imala drugi najveći rast u EU, odnosno 6.8 posto, a Bugarska treći s rastom cijene kave od 6.6 posto. Na razini cijele EU rast je bio minimalnih 1 posto, a brojne države su zabilježile snažan pad cijene, prenosi Index.hr.

Tako je u Finskoj cijena kave u ožujku ove godine bila čak 15.7 posto manja nego u ožujku prošle godine, Litvi 15.4 posto, Norveškoj 7.7 posto, Danskoj 7.5 posto, Češkoj 6.5 posto, Švedskoj 6 posto itd. Vrhunac rasta je prošao, ali zbog dolaska sezone će cijena kave rasti još nekoliko mjeseci. Vrhunac godišnjeg rasta cijena kave u Hrvatskoj je bio u studenom 2022., kada je iznosio 25.8 posto. Na razini EU je vrhunac bio u listopadu iste godine, s rastom od 17.4 posto.

U Hrvatskoj je zadnjih godina bilo pravilo kako se cijena kave povećava od početka do sredine godine, tj. kako se približava vrhunac sezone. Ove godine se vidi isti trend, pa je rast u siječnju iznosio 5.9 posto na godišnjoj razini, u ožujku je narastao na 7.4 posto, a za očekivati je još veći rast u travnju, svibnju i lipnju. Na svjetskom tržištu situacija stabilna, iako ima naznaka problema. EU je veliki neto izvoznik hrane i prehrambenih proizvoda. 2023. godine je izvezeno 230 milijardi eura, a uvezeno 159 milijardi. Ali po pitanju kave je veliki uvoznik, iako se dio nakon uvoza i prerade izveze u druge države, primarno SAD.

Kava u EU primarno stiže iz Brazila i Vijetnama. Cijena kave kao sirovine na svjetskim tržištima nije rekordna, kao što je bila u prvoj polovici 2022. i sredinom 2011., ali je na većoj razini od višegodišnjeg prosjeka. Do kraja godine je moguć rast veleprodajne cijene zbog neobično velike količine oborina u vijetnamskoj pokrajini Dak Lak, značajnom području uzgoja kave, i zbog suše u brazilskoj pokrajini Minas Gerais koja je odgovorna za oko 30 posto uroda kave arabike u toj zemlji.

Pročitajte još

‘ZAŠTO DOPUŠTAJU DA UNIŠTAVAJU KAMEN’ Gradske ulične igre započele vožnjom karića

Dulist

Napad poskoka u Konavlima! Imamo li dovoljno doza protuotrova?

Andrea Falkoni Račić

Igor Legaz: Zahvaljujući Niku Srabotnaku nemamo granicu pomorskog dobra na Belvedereu

Dulist