Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj devet novooboljelih, četiri osobe preminule

vili beros 4

Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak u 14 sati objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Podsjetimo, prema posljednjim podatcima, u Lijepoj našoj ukupno je 2.030 osoba zaraženih koronavirusom, a 1.103 osobe su ozdravile. Dosad je preminulo pedeset i pet osoba. Važno je napomenuti i kako je danas prvi dan popuštanja restriktivnih mjera.

– U posljednja 24 sata u RH imamo 9 novooboljelih, što čini ukupnu brojku od 2039 bolesnila. Učinjeno je 32 817 testiranja, u zadnja 24 sata 1195 testiranja. Na respiratoru je 21 osoba. Hospitaliziranih je 303, 11 manje nego jučer. Otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 517, 9 više u odnosu na jučer. Oporavljenih kod kuće 649, 54 više nego jučer. Ukupno je oporavljenih 1166.

Od jučer su preminule četiri osobe, u Koprivnici ženska osoba 1937. godište, Zagrebu ženska osoba 1934. godište i u Splitu dvije ženske osobe (1923. i 1931.). Svi bolesnici su imali teške bolesti. Jedna je osoba bila na respiratoru – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je:

– Prvi je dan uvođenja planiranih mjera popuštanja. Inspekcije civilne zaštite obilaze objekte koji su se otvorili. Prve informacije nam govore da svi rade bez većih uočenih nedostataka. Ono što se utvrdi, odmah se i riješi s odgovornim osobama– naglasio je Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naveo je nešto više o održavanju festivala u idućim mjesecima.

– Što se tiče festivala, Oktoberfest je festival na koji dolazi više milijuna posjetitelja i procjena je takva da se neće održati. Ne možemo potvrditi niti opovrgnuti hoće li se u nas održati festivali. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Sada nije pametno dugoročno planirati održavanje festivala. Dakle, ako netko planira nešto za 6 mjeseci, ne bih mu to savjetovao – ističe Capak.

Politizira li se stožer, Božinović je odgovorio na novinarsko pitanje.

– Već dva mjeseca iz dana u dan komuniciramo situaciju s jednom novom vrstom zaraze koji je zahvatio ne samo Hrvatsku i cijeli svijet. Dajemo precizne informacije kako se treba ponašati i kako se treba život organizirati, a sve u cilju zaštite. Ušli smo u fazu popuštanja, u kojoj stožer ima delikatniju ulogu u smislu praćenja efekata popuštanja mjera na broj oboljelih i zdravstvenu situaciju. Mjere su tek počele i pratit ćemo kako se situacija razvija, sve s ciljem da se ne vratimo na restriktivna rješenja i da se normalizira situacija u vrijeme pandemije. Politizacija može doći samo kroz pitanja i potiče je netko kome, nakon dva mjeseca uspješnog rada, to odgovara. Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke – rekao je Božinović.

Capak je istaknuo nešto više o treniranju vrhunskih sportaša, ali i rekreativaca.

– Mjere popuštanja moraju ići fazno. Višemjesečno treniranje može nanijeti štetu našim sportašima. Rekreativci će također doći na red. Napisat ćemo epidemiološki okvir, napravit ćemo to u fazama i polako – naglasio je Capak.

O organizaciji školske nastave prokomentirao je:

– Mi radimo preporuke za škole i imamo gotov ‘draft’. No nismo ih iskomunicirali s ministarstvom i stožerom. Sutra ću reći nešto više. Naše upute će biti precizne koliko mogu biti. Ne možemo razraditi sve situacije. Oni koji provode te aktivnosti, mogu reći što se točno dalje treba prepisati. Dogovorili smo da ćemo svaki dan razmatrati epidemiološku situaciju. Ako se stvori žarište u školi, mi ćemo ga nastojati spriječiti – kaže Capak.

Sljedeći tjedan započinje i izvođenje vježbi na sveučilištima diljem Hrvatske.

– Što se tiče studenata BiH, moraju u samoizolaciju nakon ulaska u RH. No postoji način kako se to može riješiti – rekao je.

Capak je spomenuo kako je čuo za inicijativu COVID-putovnica.

– Pozitivan nalaz antitijela u krvi, to znači da je osoba preboljela virus. Nije garancija, ta putovnica, da ne može osoba prenijeti virus. Prema našim sadašnjim saznanjima nije stopostotna garancija. Mi uvodimo serološke testove i moći će se obaviti – dodao je.

O upotrebi maski Capak još jednom je ponovio:

– Kirurške maske su za jednu upotrebu. Ne može se prati i ne može se više upotrijebiti. Što se tiče platnenih maski. Dakle, one se mogu višekratno upotrijebiti. Kad postane vlažna, treba je zamijeniti. Ona u potpunosti ne može zaštititi. Ali sprječava kapljica i aerosola dok govorimo, kašljemo i trčimo. U tom smislu je korisna. Ne zaustavlja prodor virusa, kao što to radi kirurška.

Osvrnuo se i na mogućnost drugog vala zaraze.

– Postoje različiti scenariji što će se događati. Znate da je SARS iznenada nestao. Ovo je podmukla bolest, i bit će je puno teže zaustaviti. Ako nakon ljetne pauze bude manje prisutan, ako se vrati s istim karakteristikama, vjerojatno će doći do idućeg vala. No, moći ćemo se zaštititi bolje i spremnije – rekao je.

– Iznimno sam sretan na naše rezultate s obzirom na strategiju i navedene brojeve. Novi je virus i nova bolest, nema udžbenika u kojima bi se mogle sagledati informacije – istaknuo je ovom prilikom Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić naglasila je kako će se uzeti u obzir da se oboljele liječ krvnom plazmom onih koji su preboljeli virus.

-To su ideje koje se koriste kad nemate lijek i cijepivo. Ograničeno se primjenjuje krvna plazma. Planovi su i u Hrvatskoj. Bitno je znati da morate imati zdravog čovjeka da biste mu mogli izvaditi krv u onoj količini koja bi trebala, i više njih. Veliki broj ljudi je u oporavku i pitanje je koliko bi ih bilo zasad spremno i tko će dobrovoljno pristupiti. Postoji tehnologija kod nas i može se primijeniti. Trebat će vidjeti koja je zaštitna vrijednost te plazme. Nema sustavne studije na više pacijenata koji su paralelno bili liječeni s plazmom i drugim lijekom da bi se potvrdila učinkovitost plazme. Bitno je da bolesnici u toj plazmi imaju antitijela na koronavirus. Ta plazma bi trebala biti ispitana u novim pokusima kako bi se utvrdilo da ta antitijela nautraliziraju virus. Da, to je jedna od opcija liječenja, i da Hrvatska može imati tehnologiju i proizvesti određene količine plazme. Ali, to neće biti nešto čime se može masovno ljude zaštititi ili liječiti –rekla je Markotić.

Božinović je dodao kako je sve je manje slučajeva kršenja samoizolacije.

– To će se i dalje pratiti. To je jedna od mjera samodiscipline. Uspjeh svih mjera, nije u represiji, u tome je da se podigne svijest onima koji svojim postupanjem mogu pomoći da se situacija bude epidemiološki kontrolirana. Da nemamo takav pristup, ne bismo mogli govoriti o jednoj relativno dobroj situaciji – istaknuo je i rekao da je u zadnja 24 sata bilo je 6 slučajeva kršenja mjere samoizolacije.

Kazao je kako će stožer morati adekvatno reagirati na sve situacije.

– Nismo u fazi vraćanja normalnom životu, nego u popuštanju mjera – zaključio je Božinović.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist