Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 37 novooboljelih od koronavirusa, preminule tri osobe

bolnica korona virus0151

U Hrvatskoj je prema podatcima od utorka potvrđeno ukupno 1704 osoba zaraženih koronavirusom, a 415 ih je ozdravilo. Do sad je preminula trideset i jedna osoba.

– Imamo novozaraženih 37 osoba, u 24 sata je testirano 827 pacijenata. Na respiratoru ih je 31. Preminulih je troje – rekla je načelnica stožer Ministarstva zdravstva RH Maja Grba-Bujević.

Jedna od preminulih je 98-godišnjakinja iz Splita, 77-godišnji muškarac iz Zagreba i iz Dubrovnika 74-godišnjak, svi s mnogo komorbiditeta.

– Procedura povratka izliječenih liječnika i medicinskih sestara na posao je da se oni moraju testirti. Nemam podatak koliko ih je trenutno, ali taj broj je sigurno narastao jer smo od prije 7-14 dana kada smo imali prve oporavljenje – poručio je ravnatelj HZZJZ Krunoslav Capak. Dodao je kako osoba koja je zbog liječenja bolesti bila u izolaciji 28 dana, sukladno Dokumentu o otpuštanju iz bolnica ili zadržavanja kod kuće, ne moraju vaditi bris.

Istaknuo je kako je zadovoljan funkcioniranjem Svjetske zdravstvene organizacije te su njihove odluke pozitivne što se može vidjeti na primjeru Kine koja je riješila svoj problem epidemije.

Na pitanje trebaju li se župani i gradonačelnici konzultirati s nacionalnim stožerom, predsjednik stožera Davor Božinović rekao je da se mora poštovati odluka od 19. ožujka čime su poslodavci obvezani organizirati na daljinu. Poručio je kako su nadležene inspekcije i policijske uprave upućene da provjere održavaju li i pozivaju li na odazivanje misi svećenici u pojedinim mjestima. Prema njima će se postupati sukladno zakonu.

Spomenuto je kako je porastao tempo izvođenja testova.

– 24 sata rade dva laboratorija, kod nas i u HZZJZ, 20 sati dnevno radi onaj u Nastavnom zavodu Andrija Štampar, ostali rade manje. Prije nekoliko dana je ministarstvo imenovalo dva kordinatora koji će pokušati napraviti analizu s kojim aparatima, reagencijama i ljudima raspolažu. Naime, u opticaju su različiti testovi koji prethodno moraju proći evaluaciju. Postepeno će se širiti mreža laboratorija uz pomoć nacionalnog stožera i kontakat kojih imamo u svijetu – objasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić.

Osvrnula se kada će novi lijekovi doći u Hrvatsku te kazala da se na njima još uvijek vrše istraživanja. Prema dosadašnjim spoznajama potrebna je određena administrativna procedura da pacijenti uđu u studiju te će ona biti uređena da se može pratiti na velikom broju ispitanika kako bi se donio zaključak što najveći broj koristi.

Što se tiče samih mjera borbe protiv koronavirusa Božinović je naglasio da nam treba barem 5-7 dana smanjena oboljelih kako bi mogli promišljati o popuštanju.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist