Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 31 novooboljeli, dvije osobe preminule

grba bujevic

U četvrtak u 14 sati Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je kako u posljednja 24 sata imamo 31 novoboljelu osobu od koronavirusa. To je ukupno 1981 slučaj.

-Testirano je ukupno 28.853 osoba, među kojima njih 1231 u protekla 24 sata. Oporavljenih osoba imamo 883. U bolnici se na liječenju nalazi 321 pacijent, a izvan 727. Na respiratoru 19. Preminulih imamo dvoje, u splitskoj bolnici, što je ukupno 50 preminulih osoba od koronavirusa – rekla je Maja Grba-Bujević. U samoizolaciji se nalazi 13.390 osoba, 280 manje nego jučer. Prosječna dob oboljelih je 51.12 godina.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić ocijenila je hrvatsku situaciju s visokom ocjenom.

– Situacija je dobra. No, još je pandemija u vrhuncu. Dobra situacija je omogućila opuštanje mjera i normalizaciju života. To ne znači da se trebamo opustiti. Ova situacija je ovakva jer smo svi zajedno shvatili ozbiljnost ove pandemije. Trebat će se striktno držati mjera, sve rizične skupine, svi stariji sugrađani i oni koji su pod rizikom – ostanite doma. Svi koji moraju raditi, neka poštivaju sve higijenske mjere. Možemo biti i dalje među najboljima bez obzira što će se opuštati. Vidjet će se nepoštivanje mjera. Sedam do 10 dana nakon popuštanja mjera će se vidjeti brojka i ne možemo to izbjeći. Kako smo ih uvodili, tako ih i pametno možemo popuštati i riješiti pandemiju – rekla je Markotić.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je više o redukcijskom faktoru.

– Imamo povoljan reprodukcijski faktor. U ovom trenutku je on 0,7. To nam govori da je od jednog bolesnika 0,7 oboljelih., Ako naraste više od 1, to bi bilo nepovoljno. Ako naraste na 1,2 , imat ćemo kroz dva tjedna 1600 novooboljelih, što je nepovoljno. Održavamo faktor ispod 1 i tako ćemo ga pokušati zadržati. Bitan je prilikom popuštanja mjera, no bitna je situacija u zdravstvenim ustanovama, epidemiološka situacija, broj oboljelih i novozaraženih – naglasio je.

– Nadamo se da smo mjerama stvorili sanitarni koridor između vanjskog svijeta i doma. No rizik nikad ne može biti nula – istaknuo je Capak po pitanju domova za starije i nemoćne u Hrvatskoj.

HZJZ je većinu uputa, preporuka i mjera donio, kaže Capak.

– Niz dokumenata će biti na našim stranicama i drugih upravnih tijela. Sve skupa renoviramo. Sutra ćete moći  čuti detalje za koje smo sve mjere donijeli upute i preporuke. Bit će sutra objavljene – rekao je.

Dodao je kako HZJZ ne donosi pedagoške standarde, nego Ministarstvo obrazovanja i znanosti.

– Mi ocjenjujemo je li moguće donijeti mjeru kako se koronavirus ne bi prenosio. Donijet ćemo preporuku kako se učenici i nastavnici moraju ponašati, a sve ostalo je u nadležnosti inspekcija i ministarstva – rekao je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist