Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 27 novooboljelih, preminula jedna ženska osoba

vili beros 3

Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak je izvijestio o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Podsjetimo, u ponedjeljak je zabilježeno samo deset novozaraženih.

– Danas je 57 dan od pojave koronavirusa u RH. U protekla 24 sata imamo 27 novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 1908 u Hrvatskoj. Ukupno je testirano više 26 tisuća osoba, u protekla 24 sata 664. Preminula je jedna osoba (1932.) u Zagrebu, sa značajnim kroničnim bolestima. Na respiratoru je 18 bolesnika. Ukupno je 48 umrlih. Hospitaliziranih je 317. 742 je na liječenju doma. 424 su otpuštena iz zdravstvenih ustanova, a kod kuće je 377 izliječenih. Imamo 801 oporavljenu osobu u RH – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Davor Božinović rekao je da su prije nekoliko dana produžili odluku o prelasku granice, što je usklađeno s naputcima EU.

– Pratit ćemo ono što se zaključi na razini Europe – naglasio je Božinović.

– Znate da Vlada radi na faznoj strategiji popuštanja mjera. Kad bude dovršena, a trebala bi biti ovaj tjedan, moći ćemo nešto konkretno govoriti o tome. Kad budemo krenuli u popuštanje sve treba biti dobro usklađeno s potrebama raznih dionika u društvu, uključujući i gospodarstvo. Idemo u mjeru popuštanja, a Vlada je ta koja rukovodi proces – naglasio je.

– Mi smo od prvog dana komunicirali da ovo nije situacija koja će proći brzo te preporučujemo svima da svi poslodavci pokušaju organizirati poslove prema preporukama struke. Ova situacija će potrajati. Svako ulaganje koje povećava sigurnost i smanjuje širenje virusa, bez obzira na djelatnost, dobrodošla je – kaže Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je kako se već više puta govorilo da je moguće popustiti u nekim mjerama zabrane koje su donesene do 18. do 25. 3. 2020. godine.

– Sve daljnje odluke koje će donositi Vlada u suglasnosti s kriznim stožerom, ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Napravit ćemo procjenu rizika i reći što pojedina situacija znači za broj novooboljelih u idućim danima. Znam da e-nastava i nastava na fakultetima, teće dobro i mislim da nema potreba da se akademska godina ne završi online – rekao je.

Capak je naglasio da bi se broj oboljelih trebao do 7 dana bitno smanjivati.

– Već neko vrijeme imamo blagi silazni trend, imamo manje oscilacije koje nisu bitne. Linija broja oboljelih dnevno lagano pada. Pad je blagi, nadamo se da će biti veći. Epidemiološku sliku gledamo kroz još niz parametara – rekao je Capak.

O djelovanju zdravstvenog sustava pak je progovorio ministar zdravstva.

– U ovom trenutku nalazimo se u fazi epidemije i jasno je da sustav funkcionira na teži način. No vraćamo se u normalu, a u normalu ćemo vratiti i dijagnostiku. Sve ćemo pokušati nadoknaditi. Upravljanje listom čekanja je moj prioritet od početka djelovanja uz nove alate. Razmišljat ćemo o produljenju rada u ustanovama. Kad završi epidemija, uhvatit ćemo se ukoštac s listama čekanja. Tu imamo parametre koji su nam jasni – rekao je Beroš.

Pod kojim uvjetima će se pomorci moći vratiti na svoja radna mjesta pojasnio je Capak.

– Pomorci će se ukrcati na brodove, ali moraju imati negativni PSR test. Imamo 15 tisuća pomoraca koji to čekaju. Moramo imati osiguran broj testova pa ćemo promisliti. Imamo nekoliko privatnih laboratorija koji bi radili testove – istaknuo je Capak.

Druga mogućnost su serološki tekstovi gdje bi prema razini antitijela dokazali je li osoba preboljela koronavirus i na njega je imuna. No, postoji mali broj reinfekcija, što nije pravilo.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist