Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 11 novooboljelih, preminule tri osobe

korona 7

Nacionalni stožer civilne zašite u utorak je u 14 sati objavio nove informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Podsjetimo, do ponedjeljka potvrđeno je 2.101 oboljelih od koronavirusa. Preminulo je osamdeset osoba, a 1522 ih se oporavilo.

– U RH u posljednja 24 sata imamo 11 novooboljelih, što daje ukupan broj 2112 zaraženih osoba od koronavirusa – rekla je dr. Maja Grba Bujević.

Testirano je više od 39 tisuća osoba, od čega 933 u posljednja 24 sata. Hospitaliziranih imamo 11 manje, što znači da je 217 osoba na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 14 osoba. Nažalost, u protekla 24 sata imamo 3 preminule osobe – u Osijeku, Koprivnicu te u Dubrovniku. Ukupan broj preminulih je 83. Pozitivnih je doktora medicine 79, 94 med. sestre i ostalih zaposlenika 53. Ukupno je 209 djelatnika u samoizolaciji.

Što znači da nema svadbene svečanosti objasnio je ravnatelj HZJZ.

– Našom odlukom smo proširili broj sudionika vjenčanja. Koliko članova obitelji ima, toliko ih može prisustvovati, uz sve mjere. Nije dopušteno da se provode svadbene svečanosti. To ćemo ostaviti za kasnije i propisati epidemiološke mjere. Dopušteno je samo u crkvama i matičnim uredima. Feste nema! – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

O uputama za bolnicu po pitanju umjetne oplodnje, Capak je rekao.

– Nama je žao da je mjesec dana propušteno. Napravljen je detaljan okvir za provođenje in vitro fertilizacije. Sad je potrebno da ministarstvo zdravstva izda dopuštenje. Siguran sam da će se s time vrlo brzo krenuti. Nema epidemioloških problema – kaže.

Broj pregleda je manji. Hoće li liste čekanja postati znatno veće i kako će sustav reagirati zanimalo je novinare.

– Na dnevnoj bazi pratimo sve učinjene usluge. Jutrošnji rezultati govore da idemo u dobro pravcu, osim malih gužvi na trijažnim odjelima. Napravili su više ulaza i osposobili više ljudi. Ako bude shvatili da nećemo u roku od dva mjeseca uspostaviti normalno funkcioniranje ostatka liste, onda će se odmah uključiti aktivnije zdravstveni privatni sustav. Rade normalno sve svoje ugovorene pacijente koje su imali prema ugovoru s HZJZ-om. Ako se pokaže potreba, dogovarat će se i ostale usluge – naglasila je dr. Maja Grba Bujević dodajući kako smatra da neće nastati kaos. Istaknula je jednu ispravku.

– Sustav nije radio samo hitne postupke već je pružio usluge svima onima kojima je bilo potrebno – kao što su dijalizni pacijenti – kaže Grba Bujević. U roku od dva mjeseca će svi biti pozvani da obave pretrage. Veliki teret će podnijeti, ističe, liječnici primarne medicine.

Čak 43 posto medicinskih sestara istaknulo je kako nemaju zaštitnu opremu u sustavu socijalne skrbi.

– Maksimalno smo raspodijelili opremu prema potrebama – rekao je Capak, a riječ je preuzeo ravnatelj civilne zaštite Damir Trut. Kaže kako je ustanovama socijalne skrbi dostavljeno među ostalim pola milijuna maski.

O sportskim natjecanjima nisu još razmišljali, barem do druge polovice svibnja, kaže Capak.

– Svi prijedlozi su dobro došli jer ne možemo znati sve po pitanju sportskih aktivnosti i treninga. Sve ćemo ih razraditi – ističe.

Capak je odgovorio i razmišljaju li o dopuštanju ograničenih posjeta u domove za starije.

– U ovom trenutku 655 domova ne mogu organizirati posjete. Čim budemo imali bolje epidemiološku situaciju, o tome ćemo razmišljati – kaže Capak.

– Napravili smo vrlo općenite upute koje se odnose na funkcioniranje zdravstvenog sustava. Unutra je jedno kratko poglavlje testiranju koji smo napisali na općenit način. No, dobili smo primjedbe oko toga gdje se stvara aerosol? Dogovorili smo se da bi najbolji način bio kontaktirati stručna društva hrvatskog liječničkog zbora. Do kraja dana ćemo primati njihova mišljenja i napravit ćemo puno detaljniji, specifično poglavlje uputstva gdje bi testiranje trebalo biti potrebno – istaknuo je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o novoj odluci. Riječ je o uplovljavanju jahti u Hrvatsku, u dužini od 24 metra koje uplovljavaju na vezu otvorene za javni promet i za one koji uplovljavaju radi remonta. Također, objavio je i novi moto koji glasi: #ostanimoodgovorni

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist