Kultura

U điru sa znamenitim pomoracima i trgovcima Šipana

‘Znameniti pomorci i trgovci s otoka Šipana’ naziv je cjelodnevnog programa kojega su u sklopu projekta Kultura u điru, Dubrovački muzeji u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ove subote organizirali u Suđurđu.
Kroz pomorsku povijest otoka Šipana sudionike je provela voditeljica Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja Ana Kaznačić Skurić, nakon čega je turistička vodičica Marija Goravica održala vodstvo kroz ljetnikovac Vice Stjepovića-Skočibuhe i šetnju do crkve sv. Duha, a Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja edukativne radionice za različite uzraste djece.
Na radionici ‘Brodolom dubrovačkog jedrenjaka sv. Jerolim’ učenici od petog do osmog razreda osnovne škole učili su o brodolomu koji se datira u 16. stoljeće, u vrijeme najvećeg gospodarskog i društvenog uspona Dubrovačke Republike. Djeca su stekla osnovne informacije o zlatnom dobu Dubrovačke Republike i o predmetima s ovog brodoloma koji su izloženi u stalnom postavu Pomorskog muzeja. Također su učila o razvoju brodova i navigacijskih instrumenata te o važnosti trgovine i pomorstva za gospodarstvo Dubrovačke Republike. Na kraju radionice sudjelovala su i u izradi kompasa. Autori radionica su viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša, kustos pedagog Bruno Bijađija i preparator za drvo Željko Ćatić.
Program je završio nastupom Brass kvinteta DSO-a koji je, po uzoru na muziciranje u dubrovačkim ljetnikovcima, održao koncert renesansne i barokne glazbe. Brass kvintet čine Džemal Cakić i Damir Butigan, trublje; Martin Hrćan i Toni Kursar, horne i Karmen Pervitić, udaraljke.
Partneri u projektu Kultura u điru su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, ustanove u kulturi te gradski kotari/mjesni odbori. Dubrovački muzeji zahvaljuju vlasnicima ljetnikovca Vice Stjepovića – Skočibuhe na gostoprimstvu i turističkoj agenciji Elite travel koja je omogućila besplatnu vožnju do Suđurđa galijunom Tirena.

Pročitajte još

U PONEDJELJAK Izložba minijatura u Narodnoj knjžnici Grad

Dulist

Dubrovnik u formi ‘autorske inventure’ velikog Tonka Jovića

Dulist

FOTO/VIDEO Želimir Puljić: ‘Hrvati ne smiju zaboraviti očinsku brigu Ivana Pavla II. u Domovinskom ratu’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija