Kultura

U četvrtak izložba ‘Otok u duši’ Jože Ciuha

Otok u duši

Izložba svestranog slovenskog suvremenog umjetnika Jože Ciuha pod nazivom „Otok u duši“ bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 3. srpnja u 20 sati.

Opisujući ovu izložbu, kustosica iste, Vesna Delić Gozze u katalogu je zapisala:

‘Izložba obuhvaća stvaralački period od ranih šezdesetih godina prošloga stoljeća i uključuje raznorodne materijale autora koji je oksimoronski povezao danse macabre u ljupki, zavodnički zov fragilne igre života.’

Akademik Tonko Maroević u katalogu je ovako opisao izložene radove:

‘…od virtuoznih crtačkih krokija, preko blistavih ritmiziranih površina na pleksi staklu ili dinamično artikuliranih akrilika na platnu pa do istančanih kromatskih nanosa akvarela na papiru, značajni su tehnički i izvedbeni rasponi, pomireni i ujednačeni živim temperamentom autorova rukopisa i znalačkim kompozicijskim rješenjima, prikladnima svakom odabranom mediju.’

– Njegov umjetnički izraz sadrži oblikovne i koloritne doživljaje Bliskog i Dalekog istoka, Azije i Amerike i, dakako, Europe, u rasponu od rane i kasne talijanske renesanse, do španjolske zlatne ere i – možda najjače – do strogog rituala Bizanta, bez da bi bilo koji od tih elemenata osjetio kao strano tijelo ili ih smatrao kao ograničavajući i nespojiv – zapisao je u katalogu izložbe slovenski likovni kritičar Zoran Kržišnik.

Izložba ostaje otvorena do 10. kolovoza 2014. godine. Radno vrijeme galerije je svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 do 20 sati.

Biografija autora:

Jože Ciuha rođen je 1924. u Trbovlju (Slovenija). Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Izlagao je na više od 500 samostalnih i 400 grupnih izložbi. Za svoj rad primio je mnoga priznanja, među ostalima nagradu Prešernovog sklada, Jakopičevu nagradu, Francuski orden viteza likovnih umjetnosti i književnosti, te Austrijski počasni križ znanosti i umjetnosti prvog reda. Član je Ruske akademije umjetnosti. Osim slikanja bavi se grafikom, mozaikom i literaturom.

Otok u duši

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist