Kultura

U ATRIJU DVORA Orkestar UŠ Luke Sorkočevića i osječka Akademija oduševili opernom poslasticom

Orkestar srednje škole Luke Sorkočevića pod ravnanjem dirigenta Slobodana Begića pripremio je u nedjelju navečer u atriju Kneževog dvora pravu opernu poslasticu. Naime, s osječkom Operom Pannonicom – opernim ansamblom Akademije za umjetnost i kulturu, iz Osijeka izveli su komad ‘Cosi fan tutte’ Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Ova večer lijepog muziciranja rezultat je suradnje dubrovačke Umjetničke škole i Ansambla Pannonico, a režiju komada potpisuje umjetnički voditelj ansambla Berislav Jerković dok je kostimograf te scenograf Davor Molnar. Za klavirsku pratnju bio je zadužen Ante Blažević, a kao solisti nastupili su Fiordiligi – Iva Herman, Dorabella – Marija Ostrugnjaj, Despina – Katarina Šarić, Ferrando – Igor Krišto, Guglielmo – Blaž Galojlić – i don Alfonso – Berislav Jerković.

– Kako je Dubrovčanin Vlaho Ljutić profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, stjecajem okolnosti došli smo u bliži kontakt s njima. Odlučili smo zajedno napraviti projekt koji je vrlo bitan, a to je opera. Sada prvi put na razini srednje škole, a uz pomoć nastavnika UŠ Luke Sorkočevića koji su u orkestru i studenata Akademije iz Osijeka, imamo operu. To djelo je među najsloženijim u glazbi. Ono nadilazi simfonijske i komorne koncerte. Opera zapravo objedinjuje sve. Na ovaj način ćemo najprije učenicima koji su uključeni pokazati što znači rad na operi jer im je sutra to možda poziv, ali i publici pa će se onaj dio učenika koji u njoj ne sudjeluje s njom upoznati – kako ona nastaje te kako na daskama u konačnici izgleda –  istaknuo je o operi ravnatelj Begić.

Foto: Zvonimir Pandža

Pročitajte još

ISPRED SV. VLAHA Svjetski dan turizma proslavit će se koncertom DSO-a

Dulist

Pričokazi Željke Horvat-Vukelja oduševili najmlađe u Kabogi

Dulist

UZ DANE EUROPSKE BAŠTINE Predstavljanje triju knjiga Stijepa Mijovića Kočana

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija