Kultura

U Arboretumu u Trstenome otvara se Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju

U subotu, 16. listopada u Trstenom službeno se otvara Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretum.Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome izgrađen je u sklopu projekta Povijesni vrtovi dubrovačkog područja, koji se počeo provoditi 1. prosinca 2018. unutar poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.
Centar će pridonijeti interpretaciji prirodne baštine i povećanju turističke atraktivnosti Arboretuma HAZU u Trstenome te razvoju lokalnog gospodarstva. U Centru će se provoditi edukacije i radionice za lokalno stanovništvo, turiste i posjetitelje svih uzrasta na temu tradicijskog uzgoja maslina i vinove loze, primjene ljekovitog i aromatičnog bilja, na teme ornitofaune i entomofaune Arboretuma te uloge šuma u melioraciji negativnih okolišnih promjena. U sklopu projekta uređena je i tematsko-poučna staza u maslinicima Arboretuma. Centar je izgrađen primjenom kriterija zelene, odnosno održive nabave što je prikazano u korištenju autohtonih materijala i proizvoda, poput drvene stolarije (prozori i vrata), završne obrade pročelja kamenom, drvenim konstrukcijama pergola na terasama i sl.
Druga glavna aktivnost projekta je nabava broda te otvaranje nove brodske linije koja će povezivati Arboretum Trsteno i otok Lokrum. Cilj projekta je očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje prirodnoga naslijeđa i njegovih kulturno-povijesnih vrijednosti te upravljanje prostorom pomoću interpretacije i prezentacije zaštićene prirodne baštine, čime se pridonosi održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Ovaj projekt je iznimno važan za turistički razvoj i ponudu šireg dubrovačkog područja, ali i za rasterećenje ionako prenapučene dubrovačke povijesne jezgre.
Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 18.289.422,37 kuna, a odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, s kojima su se aktivnosti sufinancirale, iznose 10.932.344,70 kuna.
Uz korisnika projekta, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, u projektu sudjeluju Javna ustanova Rezervat Lokrum, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačkom art udrugom bez granica (DART).

Pročitajte još

UZ FILM ATILLE AKSOJA ‘Brodovi’ Tajme Guzin ‘zaplovili’ u foyeru Kazališta

IVANA JELAČA O PROJEKTU MUZA KOJI VRAĆA U ŽIVOT DUBROVAČKE LJETNIKOVCE: Kreativni proces trajao je punih godinu dana i doveo nas je do neočekivanog

Dulist

‘Služavke i gospođe’ Milana Milišića u Lerovom ‘Čitanju Grada’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija