Crna kronika

U 6 dana zaplijenjeno 80 kila skunka

U 6 dana zaplijenjeno 80 kila skunka

Policija i carina su u samo šest dana na dva granična prijelaza – Karasovići i Klek – zaplijenili gotovo 80 kila marihuane.

Tim povodom održana je i konferencija za medije koju su vodili Hrvoje Neusidl, voditelj odsjeka za droge Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, predstojnik Carinske ispostave Karasovići Miho Arbulić te glasnogovornica PU Marija Gjenero.

Kako je istaknuo Neusidl policijski su službenici tijekom srpnja u vrlo kratkom vremenu, od 25. do 30. srpnja, na međunarodnim graničnim cestovnim prijelazima Karasovići i Klek, zaplijenili tri velike pošiljke genetski modificirane marihuane, tzv, skunk ukupne težine 78,969 kg.

Osobe uhićene radi njenog krijumčarenja redom su strani državljani, i to Rumunjske, Albanije, Bosne i Hercegovine te Slovenije, no nitko od njih dosad nije evidnetiran kao počinitelj kaznenih djela zloupotrebe droga.

– Obzirom da teritorijalna nadležnost ove Policijske uprave pokriva područje koje je detektirano kao jedna od glavnih ruta za krijumčarenje droga kopnenim putem na zapadno europsko tržište duži niz godina ostvaruje se uska i uspješna suradnja s djelatnicima carine.

Ta suradnja rezultirala je zapljenom 22,348 kg marihuane na graničnom prijelazu Klek u ponedjeljak, 30. srpnja, a koju su u automobilu Fiat, slovenskih nacionalnih oznaka, detektirali upravo djelatnici carine – istaknuo je Neusidl. Dodao je kako je vezano za tu zapljenu uhićeno ukupno pet stranaca, i to tri državljana BiH, te po jedan državljanin Srbije i Slovenije. Istaknuo je i kako su dvije osobe, od njih pet uhićene na samom graničnom prijelazu Klek, a riječ je o bračnom paru starosti 59, odnosno 58 godina.

– Upravo taj podatak govori o tome kako policijski i carinski službenici imaju težak zadataka profiliranja počinitelja ovakvih kaznenih djela – istaknuo je Neusidl.

Druge dvije zapljene dogodile su se na Karasovićima. Prvo je kod 21-godišnjeg putnika iz Rumunjske, u autobusu na relaciji Prizren-Hamburg u putnoj torbi pronađena količina od 4,135 kg marihuane, dok je tri dana kasnije kod dvoje Albanaca u BMW-u pronađeno ukupno 52,486 kila marihuane.

Ukupna tržišna vrijednost zaplijenjenih 79 kilograma droge iznosi 1, 185 milijun kuna. No policija ističe kako bi u uličnoj preprodaji u Hrvatskoj dosegnula iznos od 4 milijuna kuna, dok bi na zapadnom europskom tržištu ta vrijednost bila duplo veća.

Miho Arbulić naglasio je kako je u ovoj godini bilo već 5 zapljena većih količina droge, četiri na Karasovićima i jedna na Kleku.

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist