Grad

TVRĐAVA SVETI IVAN Sanacijom tarace i plašta, nestat će ružne crne mrlje

sveti ivan obnova012

Mene i mnoge zaljubljenike u naš prelijepi grad smeta ovo crnilo po stoljetnom kamenu tvrđave Sv. Ivan koje bode oči i nagrđuje najpoznatiju i najpopularniju vizuru Dubrovnika – ističe se u poruci koja je pristigla na redakcijski e-mail. Našeg čitatelja ili čitateljicu zanimalo je postoji li način da se barem jedan put godišnje sa zidova tvrđave Sv. Ivan operu i uklone agresivne crne naslage.

Tragom tog pitanja obratili smo se Društvu prijatelja dubrovačke starine, a svakako treba podsjetiti kako je Sveti Ivan već neko vrijeme u skelama zbog radova obnove.

Iz DPDS-a napominju kako se u sanaciju vanjskog plašta ove dubro­vačke tvrđave krenulo prije pande­mije koronavirusa. Tada su odrađeni radovi na južnoj strani te na dijelu istočne strane.

Ide se na ostatak istočne strane
— Nakon pandemije se krenulo u sana­ciju zapadne strane koja je upravo završena te će se krenuti dalje na osta­tak istočne strane – navode iz DPDS-a za DuList.
Za vrijeme trajanja radova, dodali su dalje, napravio se i projekt sanacije tarace tvrđave sv. Ivan, a koji uklju­čuje novu hidroizolaciju. Upravo ona razlog je stvaranja crnih mrlja koje zaista ružno izgledaju i bodu u oči.

sveti ivan obnova008

Mijenja se hidroizolacija
— Mijenjat će se hidroizolacija. Tije­kom 80-ih godina je, kad je posljednji put rađena taraca, stavljena bitumen­ska izolacija koja je propala i koja kroz lule za vodu curi te se stvaraju crne mrlje. Kada se završi sanacija tarace i plašta više se mrlje ne bi trebale pojav­ljivati – uvjeravaju nas iz Društva pri­jatelja dubrovačke starine. Inače, o projektu sanacije tarace govorio je za DuList u veljači prošle godine pred­sjednik DPDS-a Vedran Kosović.

Istaknuo je kako je Društvo fokusi­rano na Svetog Ivana, odnosno sana­ciju tarace.

— Već je dosta pripremnih radova napravljeno, u komunikaciji smo s Muzejima, s ravnateljicom, imaju pro­blem, curi i uništava se građa. Tako da stvarno želimo napraviti taj projekt, a s druge strane ne želimo ga ‘tek tako’ napraviti – rekao je tada Kosović.

Gotovo do kraja 2024.
Svi radovi na ovoj tvrđavi, ističu danas iz DPDS-a, trebali bi biti gotovi do kraja ove godine, a ukupni trošak sveukupne sanacije iznosi oko oko 1.100.000 eura.

sveti ivan obnova004
Inače, tvrđava sv. Ivana nalazi se na jugoistočnom uglu grada, a dobila je ime po obližnjoj srednjovjekov­noj crkvi sv. Ivana. U povijesti se još nazivala Kula od mula te Kula lučkog lanca. Bila je glavna obrana gradske luke s mora. Njena gradnja započela je 1346. godine, a tijekom godina razvi­jala se od kasnosrednjovjekovne kule do novovjekovne masivne, razvedene tvrđave nepravilna oblika, kojoj je obuhvat i završni izgled dao Paskoje Miličević 1557. godine. Osim kame­nih vijenaca, pišu iz DPDS-a, jedini je ukras tvrđave niša s kipom sv. Vlaha iz 1559. godine, djelo francuskog maj­stora Jacoba de Spinisa iz Orleansa i klesara Vicka Lujova iz Korčule. • AFR

Pročitajte još

U PETAK KOD GIMNAZIJSKE DVORANE Komemoracija 77. obljetnice komunističkog zločina nad Stjepanom Wollitzem

Dulist

Gradonačelnik primio aktualnu Miss Universe Hrvatske Zrinku Ćorić

Dulist

ODLUČENO NA SASTANKU Maturanti će i ove godine moći proslaviti norijadu u parku na Pločama

Dulist