Vaše vijesti

TURIZAM KOJI TO NIJE Vidilice umjesto turista

franko karlovac 1

Turistički djelatnici mi otkrivaju da je Grad ljetos iskusio masovni turizam. Međutim, prvi pokazatelji kažu da proživljavamo masovno hodočašće. Da objasnim…

Gosti sa kruzera, raznih brodova, autobusa, osobnih vozila ljudi u tranziciji i ostali koji u destinaciji ne ostvaruju noćenja su posjetitelji. Oni ne mogu biti dio masovnog turizma jer nisu turisti. Oni su hodočasnici – ‘lupeži’ jer ‘kradu’ i bez naknade koriste prodani prostor WHC-a – koji je već ranije rasprodan hotelskim i obiteljski vođenim sadržajima i njihovim gostima kojima se obećava romantični Dubrovnik i Mediteran kakav je nekada bio..! ‘Lupeži’ i nas čine prevarantima jer mi svjesno omogučujemo da se ekskluzivnim turistima uskračuju njihova kupljena prava.

Eto kapetane Franko… Na Vama je odluka… Hoćete li ‘Vidilice’ ili turiste? Ako želite kvalitetan turizam onda počnite poštovati uzance globalnog tržišnog kapitalizma gdje je pravilo da svačiji novac jednako vrijedi! I to po pravilu: ‘Svaku pticu (po svojim financijskim mogućnostima) u svoje gnijezdo’, zato je novac alat. Vrijednost cijene ulaznice turističkog proizvoda WHC-a će se po sezonama mijenjati ali mora uvijek biti ista za sve turiste i posjetitelje. Stoga one grupacije, koje se na ovaj ili onaj način nađu u Gradu, moraju platiti za ulaznicu onoliku svotu koliku je prosječan hotelski gost (koji je oslobođen plaćanja) utrošio za noćenje u destinaciji. Svi oni, ukoliko ne žele posjetiti sadržaje WHC-a, isto su nam dobrodošli, pa ćemo im pokazati ‘New Big Alley’ (s obzirom da je ona originalna u Alepu srušena) i Lavlja vrata i mnoge druge atrakcije besplatno!

Prostorno planiranje i turizam
Prostorni i urbanistički planovi se izrađuju da bi se determinirao javni interes. Kod nas nema kontinuiteta u planiranju ni u realizaciji jer nema institucija koje bi se time bavile. A kad se i oforme neki kontrolni mehanizmi, vlasti se potrude da ih eliminiraju.

Kvalitetan turizam se ne može odžati bez kontinuiteta u prostornom planiranju i njihovoj realizaciji. U zadnjem Poglavarstvu Grada kao glavni urbanist sam prezentirao studiju turističkog razvoja Lapada. Pokazao sam da je uslijed naglog povećanja broja ležajeva nužna izgradnja adkvatne (lapadske) infrastrukture za nove turističke sadržaje. Sa Traser d.o.o. smo izgradili prvi dio Lapadske šetnice u Ulici kralja Zvonimira i kad je trebalo nastaviti radove na ‘bulevaru’ kralja Tomislava, došla je Andriodna vlast. Ona nije poštovala kontinuitet te je donijela autistične odluke i bacala (usmetlištila) sve što nije plod njihove koruptivne kuhinje. Tako je Lapadu uskraćen cjelokupni infrastrukturni sadržaj.

Danas je potrebno odbaciti Androidni koncept ‘Dubaija’ gdje je prostor rezerviran za kamione, autobuse, parkirališta i mega projekte, te graditi Grad za čovjeka i turista. Treba revitalizirati život u Staroj jezgri i restaurirati ambijentalne vrijednosti prostora i kulture građenja. A sve za izgradnju turističkog proizvoda na vrijednostima WHC-a. Zato odbacimo megalomanske Androidne planove i projekte planirane ‘jučer’, jer njihovom realizacijom bi uskratili našoj djeci budućnost.

Piše/ Ilustracija: dr.arh.urb. Milan Karlovac

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist