Grad

TURISTI, A I DOMAĆI ĆE BITI ODUŠEVLJENI Od večeras na Stradunu opet Gradska straža!

Gradska straza valamar

Najava Turističke zajednice kako ovog ljeta neće biti Gradske straže na vratima od Pila i od Ploča, a potom i same ceremonije prolaska Stradunom jer se projekt, istaknuli su “istrošio”, očito je naišla na prilične reakcije. Baš zato, kako nam je najavio i sam direktor TZ Grada Dubrovnika Miro Drašković odlučili su vratiti Gradsku stražu već ove subote.

– Ljudi su pitali za nju. Zapravo mi nismo ukinuli stražu već nam je bio plan za sljedeću sezonu izaći s novim konceptom – istaknuo je Drašković ističući kako se proračun za Gradsku stražu godinama nije mijenjao, a nisu pronalazili nove, mlade ‘stražare’ koji bi radili za prilično nisku satnicu.

– Mislim da su se s godinama momci zamorili. Djeca koja su to dosad radila su danas već studenti. Došli su doma tek u srpnju, a nove djece, mladića koji bi to radili po sadašnjim iznosima koje smo spremni izdvojiti baš i nema istaknuo je direktor TZ Grada Dubrovnika.

Za sljedeću sezonu je najavio novi koncept Gradske straže i za njega će biti planiran i nešto izdašniji budžet. Drašković smatra kako cijela ta ceremonija treba ljepše izgledati, stoga će gradska Turistička zajednica nastaviti raditi na konceptu ove turističke atrakcije, obnovit će uniforme te poboljšati sam nastup Gradske straže za iduću sezonu.

– Pozabavit ćemo se detaljima. Nije neophodno da straža stoji na vratima 2 sata, taj dio smo već sada skratili, bitna je ceremonija prolaska Stradunom, to je ono što vole gost, a i naši ljudi, to je atrakcija i na tome ćemo raditi za sljedeće ljeto – najavio je Drašković.

A od sutra, 22. srpnja do kraja rujna 2023. gradska će straža dva puta tjedno, srijedom i subotom, od 19 do 20,30 sati stražariti na vratima od Pila i od Ploča.

Inače, Gradska straža postoji od 2005. godine, a Dubrovnik ju je uveo kao turističku atrakciju. Obuku dubrovačkih gradskih stražara vršila je Povijesna udruga ‘Ragvseum’, a kreatorica kostima koja je inspiraciju našla u kostimima 16. stoljeća je kazališna kostimografkinja Danica Dedijer.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist