AktualnoUrednički izbor

Trombunjer Ivan Čagalj napravio dva trombuna koja nemaju barut, ali u sebi nose snagu tradicije

Trombunjer Ivan Čagalj napravio dva trombuna koja nemaju barut, ali u sebi nose snagu tradicije

Ne želim ih forsirati, ali normalno da bih im volio prenijeti ljubav i tradi­ciju. Bitno je da obojica, i Đuro i Roko, pokazuju sami volju za time. Zani­mljivo im je i atraktivno – priča nam ususret 1051. Festi trombunjer Ivan Čagalj, koji nas je prošle godine osvo­jio malim trombunima za svoje sinove. I sva trojica spremno su pozirali sa svojim ‘oružjem’, a jednog dana oni će naslijediti tatu s pravim trombunom.
Đuru je pet i pol, a Roku tri i pol godine i obojica su već ‘zagrizli’. Đuro malo više, kaže nam Ivan, jer je stariji, a Roko je još mali pa mu je sve to ‘fora’. A kad je Ivan postao trombunjer? Služ­beno, 2015. godine, a neslužbeno…

— Cijeli svoj život imam ‘dodirne točke’ s trombunjerima. Prijatelji moga đeda mahom su bili trombu­njeri i vazda bih ih gledao na Festi. Cijeli sam život na Festi, samo sam te 2015. napravio ovaj veliki korak i učlanio se u Dubrovačke trombunjere. Inače, kada se odobri zahtjev za član­stvo, prvu godinu se stažira, odnosno nosi barut – podijelio je s nama jednu zanimljivu crticu, kao i svoje početke.

Trombunjeri se mijenjaju, otprilike ih bude četrdeset baš na Festi. Broj je daleko veći, a ima i počasnih članova. Veseli čuti i to kako je sve veći broj mladih zainteresiran za pristu­piti im! Inače, svaki trombun je regi­striran, ima svoj oružani list i katego­riju 2, kao zračna puška. Koriste crni barut, koji je, doznajemo od Ivana, ove godine više od duplo poskupio i to ­zbog rata u Ukrajini. Ipak, opskrbili su se, pa ćemo i ove godine čuti budnicu i pozdrav trombunjera. ‘Neki će morat istrpit’, šali se naš sugovornik. No ipak, najljepša dva trombuna uopće nemaju barut…

— Ma da, to su ti prave igračke! Izra­dio sam kundak i ostalo od drva, a cijevi sam napravio od vodovodnih plastičnih cijevi koje sam nasprejao u onu sivkastu boju da izgledaju baš kao pravi trombun – objašnjava nam kako je napravio trombune malenima Đuru i Roku. Njegov pak trombun replika je dubrovačkog, a poseban zahtjev bio je ugravirati svetog Vlaha na cijevi.

‘Ti su dani jednostavno svečaniji’
Kako izgleda priprema za Festu i za njihove dužnosti, otkrit će nam dalje u razgovoru.
— Znači puno, iskreno. Ti dani su jed­nostavno svečaniji, svi smo užurbani, pripremamo se, objašnjavamo dječa­cima jer – poanta tradicije je da ide dalje. Na Kandeloru ostajemo u gradu do navečer, a baš na svetoga Vlaha dižem se u pet i pol i već smo časkom ispred Sponze. Ide budnica, a dola­zim doma tek navečer! Supruga Ivana dovede dječake u Grad i budemo svi zajedno, cijeli dan ‘u pogonu’, pogo­tovo u Gradu, kad zapucamo budnicu idemo na Ploče i pozdravljamo goste s istoka – po tradiciji stižu Župljani, Konavljani, barjaci… Ustvari Župljani se spoje već dole, a kad idemo od zapada, dolaze barjaci iz Primorja i kompletan kraj zapadno od Pila, Sočani i Riječani, koji su dosta brojni, jer je njih oduvijek bilo mnoštvo, a pogotovo trombunjera. Inače, oni su prije pucali u sočanskim nošnjama, pa kad je došlo Društvo trombunjera su se ‘presvukli’ – dodat će još koju zanimljivu ‘crticu’ naš sugovornik.

— Nadam se da ćete nas vidjeti u novim uniformama ove godine. Svaka uniforma je oko 4 tisuće kuna, puta sedamdeset ljudi, pa ćemo za poče­tak napraviti njih 40, dok je plan da inače ima svatko svoju. Idemo prema tome. Nova će biti slična dosadašnjoj, s tek neznatnim razlikama. Na primjer, naša pelerina leti dok puše, pa se zna zamotati, a sad će biti ušivena, što se neće vidjeti, jer će biti široka. Opet će lijepo padati – ističe. Žao mu je što je Festa ove godine tako kratka, a veseli se i Gorici i pozdravu kada su već oko podne u Gradu.
Kako je Ivan turistički djelatnik, pri­čamo i o tome kako stranci vide Festu…

— Volio bih da se sve skupa podigne na višu razinu. Turisti sa zanimanjem promatraju Festu, 1051 godina, pa to je njima fascinantno, nepojmljivo! Zanima ih što je sve iza toga, a trudim se nekako mojim skromnim doprino­som objasniti im što je Festa. Manje više svake goste primam na Pilama, neke na Pločama i kad im želim podi­jeliti neke priče o Gradu, automatski im u šetnji pokažem kip svetog Vlaha, našeg Parca. Neke zanima, nekima je u glavi samo ‘Game of Thrones’, ali gle­dam im uvijek makar opisati – pravi Dubrovnik. I samog me zanima povi­jest i želim saznati povijest nekog mjesta kojeg posjećujem. I tradiciju, naravno, da ne volim i cijenim tradi­ciju, ne bih bio u Dubrovačkim trom­bunjerima – zaključuje kroz smijeh naš sugovornik, trombunjer Ivan Čagalj, ususret novoj Festi.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist