Aktualno

TRIBINA O NENASILJU Nemojte šutjeti, tražite pomoć!

TRIBINA O NENASILJU Nemojte šutjeti, tražite pomoć!

Kada pričamo s osnovnoškolcima i predstavnicima tih škola nasilja nema, sve je uredno. Kada pogledamo pokazatelje i podatke malo dublje, kada razgovaramo s roditeljima, onda nasilja ima – uvodno je rekao Denis Pavela na tribini ‘Nasilje među djecom – stručnjaci sudionici ili zaštitnici u nasilju’ na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

Tribina je održana povodom Međunarodnog dana nenasilja, a uz Pavelu govornice su bile ravnateljica poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander, ravnateljica Centra za socijalnu skrb grada Dubrovnika Ružica Misir i Martina Jerinić-Njirić iz Zavoda za javno zdravstvo. Osim iskustava u kontaktu s djelatnicima škola Pavela se osvrnuo i na osobna iskustva iz djetinjstva, gdje je i na svojoj koži iskusio nasilje s kojima se djeca nose.

-Kada zaprimimo prijavu naši stručni socijalni radnici u prijemnom uredu dužni su obavijestiti roditelje djeteta. Obavlja se razgovor s roditeljima i informira ih se što se dogodilo i kako smo zaprimili prijavu. Radnici su sve dužni čuvati kao profesionalnu tajnu – pojasnila je Ružica Misir, govoreći o radu Centra za socijalnu skrb.
Prema navedenim podacima u slučajevima vršnjačkog nasilja djeca se najčešće povjeruju roditeljima, stoga ih i Centar žurno informira o prijavama, najkasnije u roku od 24 sata.

– Kolegica iz Centra za socijalnu skrb je spomenula protokol o postupanju i odgovornost svakog od nas kad uočimo nasilje. Ono što mi radimo kao odjel za mentalno zdravlje jest da pružamo pomoć i podršku žrtvama nasilja, znači djeci koja su bila izložena nasilju. Također moramo pružiti pomoć djetetu koje je izvršilo nasilje s ciljem podrške i pomoći u promjeni njegovog ponašanja – izjavila je Martina Jerinić-Njirić o uslugama koje pruža Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Osim izravne pomoći nakon što se nasilje već dogodilo Jerinić-Njirić je naglasila i djelovanje Zavoda u aktivnom sprječavanju pojave nasilja putem redovitih istraživanja i programa koji se izrađuju na temelju dobivenih podataka.

– U poliklinici sam osnovala odbor mladih od 12 do 18 godina koji djeluju kao savjetodavno tijelo jer mi je jako važno što oni misle – rekla je Gordana Buljan Flander kako bi potaknula mlade u publici na aktivno sudjelovanje u temi.

– Oni od vas koji su doživljavali emocionalno nasilje, koji su doživljavali vrijeđanje ili izoliranje ili ruganje su se sigurno osjećali jednako ako ne i gore od žrtava fizičkog nasilja, samo je pitanje koliko su dobili podrške i jesu li imali kome reći i jesu li vjerovali da će uopće dobiti podršku. Današnja poruka je: Nemojte šutjeti, tražite pomoć jer ako ne tražite pomoć odrasli nekad i ne prepoznaju da je ta pomoć potrebna – zaključila je Buljan Flander.

– Svi zajedno se trebamo truditi da stvorimo okružje, pogotovo mi odrasli i mi koji smo na funkcijama da se stvari o kojima smo danas govorili ne događaju. U nama ćete uvijek imati potporu i prijatelja, prije svega u vašim profesorima, učiteljima i roditeljima jer nema onog problema kojeg ne možemo u društvu riješiti kada ga se zajedno uhvatimo – riječi su kojima je tribinu zatvorio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji je i sam otac djece koja pohađaju vrtić i osnovnu školu.

Tribina je dio kampanje pod imenom ‘Nisi sam, ima nas još’ sa svrhom sprječavanja i podizanja svijesti o vršnjačkom nasilju.

Pročitajte još

[FOTO] Svečana 150 obljetnica Hrvatskog liječničkog zbora

Dulist

Ništa od revizije Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

Dulist