Kultura

Treći tjedan Mjeseca hrvatske knjige s Anitom Peti-Stantić i Jasminkom Tihi-Stepanić

U trećem tjednu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, koji se održava od 17.listopada do 15. studenoga, Dubrovačke knjižnice organiziraju susret srednjoškolaca s profesoricom južnoslavenskih jezika Anitom Peti-Stantić koji će se održati u četvrtak, 3. studenoga s početkom u 18:30 sati u Narodnoj knjižnici Grad.

Po naslovu njezine knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja, naslovljeno je ovo interaktivno predavanje na kojem će biti govora o tome na koji se način čitanjem razvija ljudski mozak, ali i o tome koje su svrhe čitanja danas. Primarno će biti govora o razlici između površinskog i dubinskog čitanja te o širini i dubini vokabulara koje su prediktor čitateljske sposobnosti, ali i uspješnosti u sporazumijevanju općenito. Posebno će se istaknuti važnost proširivanja i produbljivanja općeg intelektualnog vokabulara te će biti govora o strategijama za postizanje osobnoga napretka prilikom izbora tekstova i njihova razumijevanja.

U petak, 4. studenoga s početkom u 17 sati, Ogranak Mokošica organizira treću radionicu “Bajkom kroz mjesec knjige” za djecu od 5 do 9 godina, a u 18:30 u Ogranku Lapad (Atlant centar, I. kat) Dubrovačke knjižnice će ugostiti nagrađivanu književnicu za djecu i mlade Jasminku Tihi-Stepanić. Na susretu će biti riječ o djelima namijenjenim mladima i onima koji se njima bave.

Jasminka Tihi-Stepanić profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti te savjetnica za Hrvatski jezik. Autorica je romana za mlade Imaš fejs?, Bacit ću ti kompjutor kroz prozor, Moja neprijateljica Ana, Dom iza žice, Ljeto na jezeru Čiču i Rukavica za Matildu, zbirke priča za mlade Baš kao Harry Potter i slikovnica Priča o ribaru i zlatnoj ribici, Kako su nastali morski oblutci, Šišmiš i mala balerina, Plavi dan, Kako je mala hobotnica pronašla morsku harfu te zbirke priča za djecu Priče s morskoga dna. Priče je objavljivala i u časopisima Modra lasta, Smib, Radost i Književnost i dijete kao i na Hrvatskoj radioteleviziji, u emisijama Priča za velike i male i Pssst…Priča!.

Pročitajte još

ANDRIJA IVANČAN ‘Naše ambicije su velike i ne krijemo ih – želimo biti najbolji ansambl u Hrvatskoj!’

Mia Njavro Banić

‘Lamento i Boogie’, skladba Gordana Tudora posvećena DSO-u i maestru Hutu

Dulist

POSVETA VELIKOM PULITIKI Otvorena dokumentarna izložba ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija