Kultura

Treći tjedan Mjeseca hrvatske knjige s Anitom Peti-Stantić i Jasminkom Tihi-Stepanić

mjesec hrvatske knjige

U trećem tjednu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, koji se održava od 17.listopada do 15. studenoga, Dubrovačke knjižnice organiziraju susret srednjoškolaca s profesoricom južnoslavenskih jezika Anitom Peti-Stantić koji će se održati u četvrtak, 3. studenoga s početkom u 18:30 sati u Narodnoj knjižnici Grad.

Po naslovu njezine knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja, naslovljeno je ovo interaktivno predavanje na kojem će biti govora o tome na koji se način čitanjem razvija ljudski mozak, ali i o tome koje su svrhe čitanja danas. Primarno će biti govora o razlici između površinskog i dubinskog čitanja te o širini i dubini vokabulara koje su prediktor čitateljske sposobnosti, ali i uspješnosti u sporazumijevanju općenito. Posebno će se istaknuti važnost proširivanja i produbljivanja općeg intelektualnog vokabulara te će biti govora o strategijama za postizanje osobnoga napretka prilikom izbora tekstova i njihova razumijevanja.

U petak, 4. studenoga s početkom u 17 sati, Ogranak Mokošica organizira treću radionicu “Bajkom kroz mjesec knjige” za djecu od 5 do 9 godina, a u 18:30 u Ogranku Lapad (Atlant centar, I. kat) Dubrovačke knjižnice će ugostiti nagrađivanu književnicu za djecu i mlade Jasminku Tihi-Stepanić. Na susretu će biti riječ o djelima namijenjenim mladima i onima koji se njima bave.

Jasminka Tihi-Stepanić profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti te savjetnica za Hrvatski jezik. Autorica je romana za mlade Imaš fejs?, Bacit ću ti kompjutor kroz prozor, Moja neprijateljica Ana, Dom iza žice, Ljeto na jezeru Čiču i Rukavica za Matildu, zbirke priča za mlade Baš kao Harry Potter i slikovnica Priča o ribaru i zlatnoj ribici, Kako su nastali morski oblutci, Šišmiš i mala balerina, Plavi dan, Kako je mala hobotnica pronašla morsku harfu te zbirke priča za djecu Priče s morskoga dna. Priče je objavljivala i u časopisima Modra lasta, Smib, Radost i Književnost i dijete kao i na Hrvatskoj radioteleviziji, u emisijama Priča za velike i male i Pssst…Priča!.

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE I DONACIJA Poznati sarajevski umjetnik u Flori

Dulist

[FOTO] ‘Hekuba’ oduševila brojnu publiku na Lovrijencu

Dulist

LADO u park Gradac donosi riznicu kolorita narodnih nošnji i plesova

Dulist