Kultura

TONKO SMOKVINA Za nama je uspješna godina u kojoj smo uspjeli iznjedriti planirano

TONKO SMOKVINA Za nama je uspješna godina u kojoj smo uspjeli iznjedriti planirano

Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik za DuList se osvrnuo na 2021. godinu, ali i na očekivanja za ovu, 2022. godinu.

Za Umjetničku galeriju Dubrovnik, 2021. godina je bila vrlo izazovna, no u konačnici uspješna godina u kojoj smo uspjeli iznjedriti i realizirati planirane projekte kroz sve domene muzejskog djelovanja.
U 2021. godinu smo ušli sa značajnim izložbama, otvorenim u 2020. godini, izložbom Mata Celestina Medovića kojom smo obilježili stogodišnjicu smrti jednog od glavnih protagonista modernog slikarstva u Hrvatskoj, potom izložbom “Usporavanje”, Lovra Artukovića koju smo organizirali u suradnji s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu i Modernom galerijom, danas Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti te izložbom “Mensura”, dubrovačke umjetnice Katarine Alamat Kusijanović.
U 2021. godini realizirali smo osam izložbenih projekata od kojih su četiri izložbe iz zbirke i to: „Pogled u kretanja- izbor iz zbirke UGD“, izložba „Krhkost i snaga žene- izbor skulpture iz zbirke UGD“, izložba „Pavo Urban ( 1968.- 1991.) Prizori tame“, izložba povodom 30 obljetnice pogibelji Pava Urbana, te izložba „Dubrovački koloristi 1918.-1945.- izbor iz zbirke UGD“.
Od ostalih izložbenih projekata realizirali smo četiri izložbe suvremenih hrvatskih autora. Riječ je o izložbama „Lapis lazuli“ dubrovačke umjetnice Nikoline Šimunović kojom je umjetnica obilježila 20 godina izlaganja, izložbi renomiranog hrvatskog slikara Eugena Varzića „Sve su ti slike Ok“, izložbi Denisa Kraškoviča „Čovjek životinja biljka“, jednog od najzanimljivijih hrvatskih kipara mlađe generacije koja je ponudila presjek kroz njegovo stvaralaštvo u vremenskom rasponu od dvadesetak godina, izložbi dubrovačke umjetnice Ivane Pegan „Negdje“ te smo u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala u atriju Umjetničke galerije Dubrovnik predstavili umjetničku instalaciju „Mir“, dubrovačke umjetnice Katarine Alamat Kusijanović kao rezultat suradnje iz prethodne godine.
U 2021. godini Umjetnička galerija Dubrovnik ostvarila zapaženu suradnju s Galerijom Kortil, Rijeka, Le Petit Festivalom, dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te Sveučilištem u Dubrovniku.
Kroz izdavačku djelatnost muzeja osim kataloga koji su pratili izložbene projekte suvremenih hrvatskih umjetnika te kataloga izložbe iz zbirke „Dubrovački koloristi 1918.-1945.“ , 2021. godinu zasigurno su obilježili tisak dugo očekivane monografije dubrovačkog slikara i dizajnera Toma Gusića, autora Antuna Karamana i Marije Tonković koju smo predstavili na našoj taraci. Osim navedenih izdavačkih projekata do kraja ove godine tiskat će se monografija dubrovačke suvremene umjetnice Dubravke Lošić, autorice Margarite Sveštarov Šimat. Riječ je o uistinu vrijednim, važnim i značajnim izdavačkim projektima koje je Umjetnička galerija Dubrovnik realizirala u vlastitom izdavaštvu.
Kroz pedagošku djelatnost, 2021. godinu obilježili su projekti „Druženje s umjetnicima“, „Subotnja kava“ te čitav niz stručnih vodstava i likovnih radionica koji su pratili izložbene projekte kao i radionice koje su vodili umjetnici u sklopu izložbenog projekta.
Od izložbenih projekata koji će obilježiti 2022. godinu svakako bi smo izdvojili za izložba Đura Pulitike povodom 100 obljetnice rođenja umjetnika, izložbu Vlaha Bukovaca iz zbirke UGD-a, povodom stote obljetnice smrti umjetnika te izložbu Murtić 101 koju ćemo organizirati u suradnji s Fundacijom Murtić, a u izdavačkoj djelatnosti planiramo predstavljanje monografije Antuna Masle autora Igora Zidića te monografije Dubravke Lošić, autorice Margarite Sveštarov Šimat.
Kroz pedagošku djelatnost također smo pripremili bogat i raznovrstan program za naše najmlađe posjetitelje.
Vjerujemo kako ćemo u 2022. godini zajedno s našim posjetiteljima uživati u druženju i programskim aktivnostima našeg muzeja.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist