Aktualno

Tko smije raditi u sezoni?

Tko smije raditi u sezoni?

Ukupno 22 objekta na području Grada Dubrovnika do sada su dobila zeleno svjetlo gradske vlasti za nastavak radova u srcu turističke sezone.

Privatni ulagači tražili su i dobili dozvole za izvođenje građevinskih radova u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna, tijekom kojeg su sukladno Odluci o načinu i vremenu obavljanja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika zabranjeni svi građevinski radovi iskopa, dok su obrtnički radovi koji ne proizvode buku i prašinu dopušteni isključivo u redovitom radnom vremenu.

Svi zahtjevi za izvođenje radova koji pristignu naknadno, također će se pojedinačno evaluirati. Uvjeti iz dopuštenja privatnim ulagačima primjenjuju se i na javnim projektima čije je izvođenje u tijeku. Osim 22 objekta privatnih investitora, obavljaju se radovi i na javnim projektima kao što su zgrade za HRVI u Mokošici, rekonstrukcija raskrižja na Ilijinoj glavici te radovi na vodovodu i odvodnji u sklopu projekta Jadran (Zaton, Orašac, Solitudo) te radova u ulici Điva Natali.

Dozvole imaju…
Dozvolu su za sada dobili slijedeći investitori odnosno izvođači za objekte na navedenim lokacijama:
Alfaplan: Radić – Zaton veliki, Garaža 2 – Stjepana Cvijića, Pansion Lopud – Lopud, Baća – Ante Starčevića, Villa Adria – Lozica, Giaschi – Iva Vojnovica, ŽUC – Vladimira Nazora, Viduka – Lozica, Poliklinika Marin Med -Grawe Zgrada, Brajčić – Andrije Hebranga, DPU Gorica sjever – Josipa Kosora; Gradnja Osijek: HRVI – Obuljeno; Antunovic – Vrbica; Grgić – Hvarska; Benić – Koločep, Donje čelo; Mikado – Šipanska luka; Atlantska plovidba – poslovna zgrada Gruško polje; Mata Vodopića 12 (Villa Ljubica); Magnitudo d.o.o. – Kardinala Stepinca; Lapad Graditelj d.o.o. Villa Oberster – Lapadska obala; Barišić d.o.o. – Zaton Veliki; Lapad Graditelj d.o.o – Ploče.

Ovakvim je potezima cilj stvoriti povoljnu ulagačku klimu, otvoriti dodatna radna mjesta u građevinskom sektoru, ali i omogućiti nastavak turističkog rasta koji je u prvih pet mjeseci iznosio čak 12 posto više dolazaka i 17 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, navode iz Grada Dubrovnika.
 
KUKURIKALI, PA I ONI DOPUSTILI
 
I sve to stoji, jer je građevinski sektor posljednjih godina stvarno u kolapsu pa je dobro stvoriti ulagačku klimu i sačuvati radna mjesta, ali treba razumjeti i turistički sektor budući da nekim gostima buka smeta pa otkazuju posjet.

Ali onda treba paziti što se govori i radi u predizbornoj godini. Jer ako nas pamet još uvijek dobro služi još 2008. SDP-ovci su spočitavali tadašnjoj gradonačelnici Dubravki Šuici da se ne pridržava odluke koju je sama donijela, a koja se odnosila na zabranu građevinskih radova tijekom turističke sezone.

– Iznimke bi trebale biti građevine od posebnog značenja za Grad, a ne privatni interesi, što ovo u svakom slučaju jest – tvrdila je tada SDP-ova Kristina Čurčija, koja je uz 40-ak stanara, inače privatnih iznajmljivača, tražila od Šuice da se Nenadu Sršenu zabrane radovi na stambenoj zgradi sve dok traje turistička sezona.

No, kako to inače biva, kada se dođe na vlast, zaborave se obećanja dana građanima. Tako je i ova koalicijska vlast nastavila s praksom bivše HDZ-ove vlasti i odobrila radove pojedinim privatnim ulagačima. Ponekad je bolje šutjeti, nego „kukurikati“ protiv nečega, pa doći na vlast i dopustiti istu stvar.
 
VRIJEME OBAVLJANJA RADOVA
 
Radovi privatnim investitorima odobreni su na temelju posebnih odredbi kako njihovo izvođenje ne bi ometalo turističke aktivnosti i narušavalo kvalitetu destinacije. Tihi i obrtnički radovi tako se mogu izvoditi od 7 do 17 sati, a bučni građevinski radovi po izdanim odobrenjima mogu se izvoditi samo od 9 do 15 sati.

Iznimka je jedino Atlantska plovidba koja je dobila mogućnost obavljanja radova od 7 do 22 sata, i to svakog dana (dok se ostali mogu izvoditi od ponedjeljka do petka), jer nije riječ o bučnim i prašnjavim radovima, već o salijevanju betona u temelje zgrade koji moraju biti što prije završeni.
 

NARUŠENI DOBROSUSJEDSKI ODNOSI
Iznajmljivačica vs. privatni investitor

Iako su dozvole za gradnju u srcu sezone dozvoljene pod uvjetom da ne ometaju turističke aktivnosti, u Velikom Zatonu zatekli smo slučaj u kojem upravo građevinski radovi ometaju iznajmljivanje. Jele Šajin iz Velikog Zatona u svojoj obiteljskoj kući iznajmljuje sobe, a zbog građevinskih radova koje izvodi njen susjed, privatni investitor Mijo Kaloczi, suočava se s otkazivanjem stalnih gostiju.  

– Oni cijelo vrijeme kopaju bagerima, i to pune tri godine. Dolazili su ga zaustaviti iz Mjesnog odbora, ali on i dalje nastavlja s radovima – ističe Šajin i dodaje kako jedino traži da se prestane s radovima u srcu sezone.
– Tražim da se ne lupa jer ovdje ima dana kad se ne može opstat, jer se sve ori. Ja iznajmljujem i naravno da gostima smetaju građevinski radovi. Već mi tri godine nitko nije htio ostati zbog buke. Ljudi se žele odmoriti, a ne umoriti – mišljenja je Šajin.

– Rečeno mi je da ima dozvolu Grada. Ja to shvaćam, ali ako je uvedena zabrana, onda bi zabrana trebala vrijediti za sve. Ne znam kako netko može radit, a netko ne – zaključila je.
Kako bi provjerili ima li Kaloczi potrebnu dozvolu za rad u srcu sezone, prošetali smo se do njegove kuće. On je inače branitelj, rodom iz Siska, koji inače živi u Kaliforniji.

– Ja sam branitelj ove države. Došao sam 1990. u Hrvatsku na prvi Opći sabor, borio sam se za ovu državu, a ovdje nemam ni zdravstveno ni mirovinsko osiguranje. Sve financiram vlastitim novcem i prema tome ne vidim nikakvog razloga da prestanem s radovima. I u ratu i u miru, i u izgradnji, a to ću nastojati dok sam živ. A ako nekome smeta onda neka zabrane sve ono što se radi i u Gradu i u Hrvatskoj pa ću i ja prestati. Imam sve službene dozvole i moja susjeda stoga nema što pričati – rekao nam je Kaloczi pokazujući dozvolu za rad u sezoni koju je dobio od Grada Dubrovnika za razdoblje od 27. lipnja do 15. rujna ove godine – ističe i dodaje kako bi prema projektu radovi trebali biti gotovi do kraja ove godine.

No, ovaj slučaj na kojem se s jedne strane nalaze privatni iznajmljivači, a s druge strane privatni investitori, sasvim sigurno u turističkom Dubrovniku nije usamljen. Trebamo naglasiti da poštovanje navedenih uvjeta nadzire komunalno redarstvo, dok građani mogu prijaviti evetualna kršenja odredbi na besplatni telefon 0800 20 30 20 ili na e-mail komunalno@dubrovnik.hr. U slučaju nepoštivanja odobrenog radnog vremena, odnosno ako se utvrdi da i radovi u tom vremenu značajnije utječu na turističku djelatnost na određenim lokacijama, odobrenja će se prilagoditi ili staviti van snage.

 

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist