Aktualno

Tko radi protiv Lokruma?

Tko radi protiv Lokruma?

Upravno vijeće Javne ustanove Rezervat Lokrum odlučilo je odbiti donaciju trgovačkog društva TELE2 d.o.o. u iznosu od 70 tisuća kuna! Naime, članovi Upravnog vijeća su, što su nam i potvrdili, jednoglasno odbili vrijednu donaciju, no očito svijesni da javnost neće baš blagonaklono gledati na takvu odluku,

pogotovo danas, u vrijeme sveopće krize, počeli su nam plasirati šarolike izjave navodeći da zapravo ništa nisu odbili, već su tek odgodili odluku do slijedećeg Upravnog vijeća.

Pomoćnica ravnatelja za razvoj i promidžbu Kristina Ćurčija kaže kako je i do nje došla informacija kako su članovi UV-a navodno digli ruku protiv donacije, ali kako će ipak pričekati da vidi zapisnik.
 
Smanjuju prihode ustanove
 
Navodno se Ćurčija obratila i za pomoć svojoj stranačkoj šefici, no Olga Muratti vijesti o nepotvrđivanju donacije telekom operatera, ali i o lošim odnosima na Lokrumu nije željela čuti od svoje stranačke kolegice već smatra kako joj se trebao obratiti sam direktor Petrušić. Ćurčija je tek potvrdila kako se pismeno obratila predsjednici dubrovačkog SDP-a Olgi Muratti od koje još uvijek čeka odgovor.

– Ako je istina da su digli ruku protiv donacije, razočarana sam, jer oni time smanjuju prihode, a mi se borimo za svaku kunu. S kojim pravom to čine? Obveza članova UV je zastupanje interesa vlasnika, stoga mi nije jasno ovakvo ponašanje. Što ako se TELE2 predomisli? Htjeli smo nabaviti AED defibrilator, koji inače košta 22 tisuće kuna i razmišljali smo kupiti ga svojim sredstvima jer je to uređaj koji bi uvelike pomogao našim posjetiteljima ako bi im se na otoku  dogodio infarkt. Pa zar ga nismo mogli kupiti od te donacije? – tvrdi Ćurčija, dodajući kako joj je žao što nije nazočila spornoj sjednici.

– Nisam bila ni pozvana, mada su se neke točke ticale razvoja – kaže Ćurčija.

– Rezervat Lokrum je 2008. godine od tadašnje gradonačelnice Dubravke Šuice dobio milijun kuna kako bi isplatili plaće. Mojim dolaskom na mjesto predsjednice Upravnog vijeća u svibnju 2009. tvrtka završava godinu u plusu, bez ijedne kune pomoći. Ulažemo u projekte, pitam se tko bi želio rušiti takvog ravnatelja? Tvrtka ide u pravom smjeru i potrebna nam je maksimalna podrška Upravnog vijeća – rekla nam je Ćurčija.

Ipak, prije svega, treba se vratiti u drugu polovicu 2011. godine kada je na dnevni red Upravnog vijeća, kojem je na čelu pravnica Ljiljana Lakić (SDP), a u kojem još sjede Jadranka Ničetić (HNS), Tomislav Margaretić (u ime zaposlenika/SDP) te Maro Vodopić i Nikša Bukvić (obojica NL Pera Vićana), stigao dopis trgovačkog društva TELE2, u kojem ta tvrtka traži da im se omogući postavljanje opreme na već ranije izgrađeni antenski stup trgovačkog društva T-com.
 
Stop bezuvjetnoj donaciji
 
Zahtjev su potkrijepili i mišljenjem Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), koja se pozvala na Zakon o elektroničkim medijima prema kojem upravitelji općeg dobra (u ovom slučaju JU Rezervat Lokrum) moraju poštivati tzv. načelo nediskriminacije prigodom odobravanja prava korištenja i pristupa mreži i infrastrukturi. Zahtjev je zapravo bio tek formalne prirode, pa su ruke ravnatelja Marija Petrušića, kao i Upravnog vijeća bile vezane. Odobrenje je izglasano, a Rezervat zakonski nije mogao tražiti naplatu naknade.

Potom, sredinom 2012. godine TELE2 Javnoj ustanovi šalje ponudu za donacijom u iznosu 70 tisuća kuna, što se shvaća kao pokušaj izglađivanja odnosa. Zatim slijedi već spomenuta sjednica Upravnog vijeća na kojoj je ta ponuda odbijena.

Što su o donaciji TELE2 rekli ravnatelj Petrušić, predsjednica Upravnog vijeća Ljiljana Lakić i član UV-a Tomislav Margaretić te zašto se donacija jednog trgovačkog društva veže za ugovorni odnos s drugim trgovačkim društvom pročitajte u novom broju tjednika duList koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist