Aktualno

Tko može stati u kraj ilegalnom deponiju?

Tko može stati u kraj ilegalnom deponiju?

Nelegalno odlagalište građevinskog otpada na putu za Osojnik predstavlja ne samo ekološku bombu, nego i stvarnu opasnost

da se jednog dana cijela parcela sruči na magistralu te da netko pogine. Riječi su to zamjenika gradonačelnika Nika Šalje o problematici ilegalnog odlagališta prema Osojniku koje je potaknuto pitanjem novinara na kolegiju komunalaca.

– Bio bih najsretniji da se pored raznih pobuna oko golfa, hidroelektrane i puno drugih stvari povede i globalna pobuna oko tog problema. Nažalost, Grad Dubrovnik nema instrumente da to zabrani -rekao je Šalja, istaknuvši kako je Grad Dubrovnik djelovao po tom pitanju u više navrata te je učinio sve što je u njegovoj nadležnosti – komunalni redari vršili su uvid, Grad je dopisima tražio od inspekcije da se odlagalište zatvori i da se izvrše svi nalozi.

– Koliko imamo informaciju inspekcija zaštite okoliša je to isto i izvršila u većem broju slučajeva, pokrenula prekršajne i kaznene prijave protiv vlasnika zemljišta. Koliko znamo Županisjka uprava za ceste, u čijoj je nadležnosti prometnica, u više je navrata postavljala lance i stupić kako bi se fizički onemogućio pristup toj parceli, ali apsolutno ništa od toga nije urodilo plodom. Tijela Republike Hrvatske po meni ne poduzimaju dovoljno da bi se problem riješio i da bi se to nelegalno odlagalište zatvorilo.

– S druge strane, činjenica je da legalnog odlagališta nema, ali to nije opravdanje za ovo. Jednostavno u svim javnim natječajima izvođaču nitko ne brani da za odvoz ovog otpada stavi veću cijenu, tj. da ukalkulira cijenu do najbližeg legalnog odlagališta Mekoviću, pa i u Osijeku, zašto ne – rekao je Šalja.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist