Aktualno

TKO MIJENJA FILIPOVIĆA? Ima tri stana, 470 tisuća eura štednje, bio upleten u aferu s dionicama

TKO MIJENJA FILIPOVIĆA? Ima tri stana, 470 tisuća eura štednje, bio upleten u aferu s dionicama
11.05.2023., Zagreb - Sabor 16. sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu zakona o predstavnickim tuzbama za zastitu kolektivnih interesa i prava potrosaca. (11.05.2023., Zagreb - Sabor 16. sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu zakona o predstavni

Za vršitelja dužnosti ministra gospodarstva imenovan je sadašnji državni tajnik Hrvoje Bujanović, koji će tu dužnost obavljati do izbora i imenovanja novog ministra, izvijestio je potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić, piše Index.

Predsjednik vlade jučer je razriješio dužnosti dosadašnjeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, a vlada je na telefonskoj sjednici razriješila dužnosti posebnog savjetnika Juricu Lovrinčevića, podsjetio je Bačić.

Hrvoje Bujanović dosad je obnašao dužnost državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Rođen je u Zagrebu 1973. godine i završio je Ekonomski fakultet. Ima više od 25 godina staža u financijskoj industriji. U PBZ-u je od 2000. godine i obnašao je niz funkcija: direktor Tržišta kapitala, izvršni direktor Sektora investicijskog bankarstva te izvršni direktor proizvoda korporativnog bankarstva. Neko vrijeme bio je i predsjednik Uprave PBZ Investa.

Posjeduje licence za obavljanje brokerskih poslova, investicijskog bankarstva i za ovlaštenog upravitelja mirovinskim fondovima. Kaže da nije član nijedne stranke.

Bujanović u imovinskoj kartici navodi da kao državni tajnik zarađuje 2148.78 eura neto mjesečno. Vlasnik je tri stana u Zagrebu. Prvi stan je u njegovom vlasništvu, površine je 100 metara kvadratnih i procijenio ga je na 239.000 eura. Drugi stan koji posjeduje je površine 63 metra kvadratna i procjenjuje ga na 152.000 eura. Treći stan je u vlasništvu Bujanovića i supruge, površine je 154 kvadratna metra i procijenjen je na 450.000 eura.

Bujanović navodi i da posjeduje motocikl BMW GS Adventure 1250 vrijedan 20.000 eura te motocikl BMW Rnine T Scrambler koji vrijedi 12.500 eura.

Ima prijavljene dvije štednje od 170.000 eura i 300.000 eura.

Nalagao pripravnicima da rade što ne smiju?

Jutarnji list je krajem prošle godine pisao kako je iza njega vrlo upitna situacija s transakcijama dionicama Plive 2006. godine, kada je radio kao direktor Sektora investicijskog bankarstva PBZ-a.

Naime, zbog njegovih postupaka Hanfa je nakon provedene istrage u studenom 2006. čak izdala rješenje drugoj najvećoj banci u RH o oduzimanju dozvole za trgovinu vrijednosnima papirima, ali su to oduzimanje uvjetovali novim kršenjima Zakona o tržištu vrijednosnih papira godinu dana od pravomoćnosti svog rješenja.

Bila je to vrlo neugodna i delikatna situacija po Privrednu banku Zagreb u vremenu dok je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe još bio Ante Samodol, u čije vrijeme je oduzet poveći broj dozvola za rad. Hanfa je nakon vrlo detaljne istrage utvrdila kako je Bujanović davao naloge za transakcije dionicama Plive pripravnicima koji nisu imali dozvole za obavljanje trgovine vrijednosnim papirima.

Što je utvrdila Hanfa?

Hanfa je, pisao je Jutarnji, tijekom istrage utvrdila kako je Direkcija brokerskih poslova PBZ-a 28. i 29. lipnja 2006. godine realizirala više naloga za kupovinu i prodaju dionica Plive. 28. lipnja protrgovali su 32,8 milijuna, a 29. lipnja čak 1.72 milijardi kuna.

Problem je bio u tome da je u tom trenutku u tako velikoj banici igrom slučaja dozvolu za transakcije dionicama imala samo direktorica Direkcije brokerskih poslova, koja je tijekom tih dinamičnih dana otišla na godišnji odmor.

Iz rješenja Hanfe može se rekonstruirati kako je Hrvoje Bujanović, tada direktor Sektora investicijskog bankarstva “uputio svog podređenog djelatnika Dalibora Rakušu (zaposlenika Direkcije investicijskog upravljanja unutar Sektora investicijskog bankarstva) da bude prisutan u Direkciji brokerskih poslova pri provođenju transakcija s dionicama Plive.”

Pri tome su u Hanfi konstatirali kako je Bujanović “telefonski davao upute Daliboru Rakuši na sve okolnosti kupnje i prodaje dionica Plive dana 29. lipnja 2006., a koji je takve upute prosljeđivao neovlaštenim osobama odnosno pripravnicima Direkcije brokerskih poslova koji su upisali naloge u knjigu naloga i izvršili transakcije dionicama Plive na Zagrebačkoj burzi.”

Rakuša je pak izjavio istražiteljima Hanfe kako je Bujanoviću sukladno Zakonu o tržištu vrijednosnih papira rekao kako “nalog za kupnju i prodaju vrijednosnih papira može zaprimiti i izvršiti samo ovlašteni broker, te da on ‘ne može i ne smije ići u Direkciju brokerskih poslova u svojstvu ovlaštenog brokera niti to želi”.

Rakuša je inzistirao da on nije taj koji je proveo transakcije dionicama Plive 29. lipnja, nego su tu transakciju proveli pripravnici Direkcije brokerskih poslova. Troje pripravnika Direkcije posvjedočili su, pak, Hanfi da je Rakuša prenosio naloge Bujanovića da upišu i realiziraju pojedine transakcije Plive.

Hanfin zaključak stoga je glasio “pravna osoba te odgovorne osobe nisu pri provođenju višemilijunskih transakcija upotrijebili dužnu pažnju da transakcije obavljaju isključivo ovlašteni brokeri, dapače, odgovorne osobe pokazale su izričitu namjeru, da neovlaštene osobe izvrše transakcije (davajući naredbe niže pozicioniranim službenicima odnosno pripravnicima) te joj je slijedom navedenog valjalo Društvu oduzeti dozvolu za obavljanje svih poslova s vrijednosnim papirima”, ali samo uvjetno.

Na upit Jutarnjeg ide li status državnog tajnika uz njegove postupke dok je radio u PBZ-u, Bujanović je dostavio široki odgovor u kojem nije ulazio u detalje spornih transakcija nego je u osnovi zaključio kako se radi o formalnom propustu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Anja Grabovac o glazbi, suradnji s Eugenom na pjesmi ‘Tišine’…

Maria Prkut

Korčulanin Ivan Salečić nastupio u kvizu Potjera

Dulist

Viktorija Knežević pronašla je čak dvije garsonijere u Gružu za 300 eura

Dulist