DuList IN

Tko je zasjeo na Željezni tron? Ako čekate kraj GoT-a, ne otvarajte ovaj članak

Tko je zasjeo na Željezni tron? Ako čekate kraj GoT-a, ne otvarajte ovaj članak

Ekskluzivna jutarnja premijera posljednje epizode HBO serije ‘Igra prijestolja’ održana je u tvrđavi Revelin s početkom u 7 sati. Posebni gosti bili su 24 uzvanika iz čak 12 zemalja koji su osvojili priliku da posljednju epizodu epske sage pogledaju baš u tvrđavi Revelin.

Brojne uzvanike pozdravio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

-Odmah nakon završetka prve sezone, grad je dobio potpuno novu dimenziju, dimenziju King’s Landing grada. Tako se naš grad na međunarodnoj razini otvorio nekima koji možda nikad prije toga nisu čuli za Dubrovnik. Turizam i film se vole odavno i to je u konačnici rezultiralo iznimno velikom brojkom gostiju koji su došli u naš grad da vide kako to izgleda King’s Landing, odnosno Dubrovnik, a samim tim su u biti vidjeli da dolaze u grad s tisućljetnom povijesti, grad u kojem se kroz cijelo vrijeme Dubrovačke Republike igrala upravo igra prijestolja – rekao je Franković zahvalivši svima koji du doprinijeli da se GOT snima u Dubrovniku.

Nakon pozdravnih govora otpočela je epizoda. Ako niste gledali finale serije nemojte čitati dalje jer upzoravamo – slijede spoileri!

Epizoda počinje u tmurnoj atmosferi urušenog Kraljevog Grudobrana. Tyrion pronalazi tjela svojeg brata i sestre u ruševinama. Majka zmajeva, od milja zvana ‘Dany’ obraća se svojim vojnicima s namjerom ‘oslobođenja’ cijelog svijeta. Vidjevši što je postala, tiranin protiv kojeg se borila cijeli život Tyrion joj odbija služiti i odmah je zarobljen. On i Arya upozoravaju zabrinutog Jona Snowa kako je njihova kraljica otišla predaleko ubivši stanovnike Kraljeva Grudobrana te kako su  joj jedina prijetnja on i  njegove sestre. Jon se suočava s Daenerys i pokušava je urazumiti, no ona ne posustaje. S poljupcem i riječima ‘Ti ćeš uvijek biti moja kraljica’, Jon je probada bodežom u srce i ubija. Njen zmaj u tuzi i očaju spali i istopi Željezni tron za kojeg se bore dugih 8 sezona te uzme tjelo svoje majke i odlijeće u daljinu. Nakon toga moćnici i odveć poznati likovi raspravljaju o novom vladaru sedam kraljevstva. Tyrion, koji je još uvijek zarobljenik predloži Bran-a, na što ostali moćnici pristaju. Bran proglasi Tyriona svojim namjesnikom sa zadatkom oporavka kraljevstva. Zbog ubojstva kraljice Jon ne može proći nekažnjeno te je odlučeno da će svoju kaznu služiti na sjeveru među Noćnom stražom. On se uskoro rastaje od svojih sestara, Sanse koja je sada kraljica na neovisnom kraljevstvu na sjeveru i Arya koja je odlučila istražiti neistražena područja zapadno od Westerosa. U posljednjoj sceni Jon se vraća na sjever gdje se u dirljivom trenutku susreće sa svojim strahovukom Ghostom te prelazi zid i nastavlja svoj život sa slobodnim narodom i divljacima sjevera iza velikog zida.

Epizoda je uzburkala mnoge emocije, a pogotovo su bili dirljive scene kada Daenerys umire te kada je Jon ponovno ujedinjen sa svojim strahovukom Ghostom, na što su neke od gledateljica čak pustile i suzu.

Ovdje spoileri završavaju.

Dok su impresije još uvijek bile jake, razgovarali smo s gledateljima te saznali što oni misle o kraju epske serije. Neki od njih požalili su se na način kako je serija završena, no većina ih se složila.

-Jako mi se sviđa kraj. Nekako su sasvim lijepo završili cijelu priču. Jedino što mi je malo žao je što su epizode bile duge, a s malo radnje. Posljednje dvije pogotovo. Šteta što su nekako ‘zbrzali’ cijelu sezonu. Priča je ok, ali epizode su mogle biti bolje raspoređene – poručio je jedan od uzvanika iz Portugala.

Razgovarali smo i s jednom Dubrovkinjom, iskusnom vodičkom Game of Thrones tura koja se složila kako je ovo možda savršen kraj priče koju pratimo toliko dugo, s osmjehom nadodavši kako će biti teško voditi turu za sve one turiste koji danas dođu u Grad, a nisu pogledali epizodu. Priznala je kako ju je posebno ganuo trenutak na samom kraju epizode.

Generalno, publika je bila zadovoljna i većina se gledatelja u Revelina složila kako ih je kraj šokirao i rastužio, ali i kako je on jedna prikladna završnica priče.

Jedan od uzvanika bio je i državni tajnik Frano Matušić koji se osvrnuo na turistički značaj serije za Hrvatsku.

-Game of Thrones je svakako vrlo značajan za promociju Hrvatske filmske produkcije. U tom smislu Hrvatska puno ulaže, ali i privlači brojne ulagače. Mi smo Bogom dana lokacija s obzirom na prirodne ljepote i kulturnu baštinu. Dubrovnik i Split su pogotovo atraktivne lokacije i sasvim sigurno bude veliki interes u svijetu. Vjerujem da će pomoću filmske industrije veliki broj turista posjetiti Hrvatsku, a samim time će se upoznati s našom kulturom, baštinom i svime onim što Hrvatska može ponuditi – poručio je Matušić.

Iako je sama serija završila iz produkcije HBO najavili su kako nismo vidjeli sve od svijeta Westerosa, odnosno kako možemo očekivati još serija smještenih u svijet George R.R. Martina. Tko zna, možda će za potrebe snimanja mitološki svijet još jednog puta pronaći dom u Dubrovniku.

 

 

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist