Aktualno

Tko će Gradu vratiti sklad i mjeru?

Tko će Gradu vratiti sklad i mjeru?

Grad je, po mnogima, već davno izgubio mjeru. I ne samo po pitanju nekih megalomanskih projekata, već i po pitanju zauzetosti javnih površina u povijesnoj jezgri stolovima i stolicama.

U mandatu gradonačelnika Andra Vlahušića stolovi su počeli nicati 'k'o gljive poslije kiše'. A sve to mora trpjeti ionako malobrojno stanovništvo povijesne jezgre, u čiju se revitalizaciju, ne zaboravimo, kunu svi političari. Posebno oni koji netom dođu na vlast. I onda sve nekako utihne, zamre, donese se kakva neznatna mjera, tek toliko ne bi li se tema pospremila u škrabicu i tako prividno umirilo stanovništvo. Kao da će nekoga besplatna karta za kino ili kazalište zadržati u Gradu!

A da je Grad postao gradom restorana i suvenirnica, koje više nitko ne može niti pobrojati, svjedoči i podatak o čak 112 ugostiteljskih objekata koji su se 2012. godine u povijesnoj jezgri koristili javnim površinama. Od tog broja, za njih 76 je primarna djelatnost posluživanje hrane (restorani, konobe, pizzerije), a ostalo se odnosi na kafiće, slastičarnice ili zalogajnice. No, u taj broj, naravno, nisu uračunati ugostiteljski objekti u privatnim prostorima, koji se ne koriste javnim površinama, kao ni objekti na pomorskom dobru, zidinama i drugim prostorima kojima ne upravlja Grad, a takvih je oko 10-ak… 
 
BUPIĆ ŽELI SMANJITI BROJ STOLOVA
 
Gdje i na koji način povući crtu, i kad treba, ili je već davno trebalo, reći – dosta. Kompas se očito izgubio, a pitanje je tko će Grad vratiti na pravu stazu.

Budući da su izbori pred vratima kandidatima za gradonačelnika Dubrovnika postavili smo jednostavno pitanje: Jeste li zadovoljni postojećim načinom upravljanja javnim površinama u povijesnoj jezgri Dubrovnika i što biste po pitanju broja stolova i stolica poduzeli ako biste bili (ponovno) izabrani za gradonačelnika?

Matko Bupić, kandidat za gradonačelnika Hrvatskih laburista – Stranke rada, nije zadovoljan postojećim kaosom na javnim površinama.
– Kao ni velika većina građana koja ima priliku tijekom sezone šetati po povijesnoj jezgri ili živi unutar nje, ne mogu biti zadovoljan kaosom koji vlada na javnim površinama. U špici sezone jedva se može hodati gradskim ulicama, a javne površine trebaju biti u funkciji javnog interesa i jačanja identiteta Grada. Najprije ćemo, pod prijetnjama raskida ugovora o zakupu, inzistirati da se stolovi i stolice, što se i navodi u ugovorima, uklanjaju s javnih površina po završetku radnog vremena. To se sada ne čini, pa neki ugostitelji pretvaraju javne površine u svoja skladišta ili magazine – kategoričan je Bupić, koji smatra kako javne površine treba dodjeljivati i u ovisnosti o veličini ugostiteljskih objekata, a ne kao što se sada događa da objekt od svega nekoliko kvadrata ima 40-ak stolova.

– Samim time smanjit će se broj stolova i stolica na javnim površinama i olakšati protočnost gostiju i stanovnika unutar gradske jezgre. Također ćemo, u cilju smanjenja broja stolova, razmotriti opravdanost uvođenja "kišnih" i "koncertnih" dana, kako bi se ugostiteljima umanjili troškovi najma proporcionalno broju dana nekorištenja postavljenih stolova. Razmišljamo i o uvođenju reda po pitanju izgleda, materijala i boja ugostiteljskih stolova i stolica. Grad bi dao smjernice i financijski bi potpomogao projekt, a ostalo, dizajn i „varijacije na temu“, pustili bi na izbor ugostiteljima – zaključio je Matko Bupić.
 
ŠALJA TRAŽI PLAN
 
Aktualni zamjenik gradonačelnika, ujedno i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Niko Šalja u ovom se mandatu pokušao izboriti za uvođenje reda među stolove i stolice u Gradu, no to mu, iako je član Povjerenstva za ugovaranje javnih površina, nije pošlo za rukom. Pokušao je, Šalja, podsjetimo, ugovoriti studiju koja je, među ostalim, trebala napokon riješiti i prekomjeran broj stolova i stolica unutar povijesne jezgre. Šalja kao kandidat za gradonačelnika ističe kako je zadovoljan s onim što je u ove četiri godine Povjerenstvo uspjelo napraviti, sve temeljeno na postojećim dokumentima. No, općenitim stanjem nije zadovoljan ni najmanje.

– Izrazito sam nezadovoljan i prvo što ću napraviti jest izrada plana upravljanja povijesnom jezgrom, u kojem će naglasak biti upravo na korištenju javnih površina. Plan bi trebao uključivati sve aspekte života unutar povijesne jezgre pa i dati odgovore na koji način i gdje mogu biti postavljeni stolovi i stolice, kakvi moraju biti, i tome slično – ističe Niko Šalja, dodavši kako bi takav plan sve razradio do u detalje, te bi javne površine u povijesnoj jezgri razmatrao kao cjelinu.
 
'NEĆEMO OTKRIVATI AMERIKU NAKON KOLUMBA'
 
Željko Raguž, kandidat za gradonačelnika Hrvatske seljačke stranke smatra kako bi trebalo ograničiti širenje javnih površina pod stolovima, posebno u ulicama koje se križaju sa Stradunom.
– Mi smo u Hrvatskoj seljačkoj stranci glavni zagovornici investicija i poduzetništva, ali mora postojati neka mjera. Potrebno je ograničiti širenje javnih površina u ulicama koje se neposredno križaju sa Stradunom, jer u žiži sezone nek' vam, ne daj Bože, pozli nema te Hitne koja će preko tih silnih stolova moći doći do unesrećenoga. Nećemo nakon Kolumba otkrivati Ameriku, ali neophodno je unificirati stolove, stolice, suncobrane i tende kako Grad ne bi izgledao kao vašar – kratko i jasno je istaknuo Željko Raguž.
Aktualni gradonačelnik, i kandidat za gradonačelnika HNS-a Andro Vlahušić u pokrivenosti javnih površina stolovima i stolicama prije svega vidi – profit.

VLAHUŠIĆ JE ZADOVOLJAN
 
– Najam javnih površina povećava prihode Grada Dubrovnika, ali i pozitivno utječe na potrošnju turista u Dubrovniku. Svaki ugostiteljski stol i stolica ima pozitivan utjecaj i na broj zaposlenih u ugostiteljskim objektima. Međutim, treba se strogo držati pravilnika u kojemu se posebno štite pješački koridori i olakšava pješačka komunikacija, naročito na Prijekome, Bunićevoj poljani, ispred Crkve sv. Vlaha i Boškovićevoj poljani – ističe Vlahušić, napomenuvši kako je u tome ključna uloga komunalnih redara s kojima je i on sam, u nekoliko navrata, provodio ljetne večeri obilazeći dubrovačke restorane, kafiće i tarace. Uvjerio se tada, govori, kako komunalni redari dobro rade svoj posao te je uvjeren da će ga raditi i dalje.

– Mišljenja sam da je postojeći pravilnik o korištenju javnih površina unutar povijesne jezgre dobar kompromis. Također, u vidu treba imati i lokacije van povijesne jezgre, prvenstveno Uvalu Lapad te stvoriti preduvjete za veće prihode i zaposlenost ugostiteljima, a stanarima osigurati normalan pristup i pješačke koridore – zaključio je Andro Vlahušić.

Kandidat HDZ-a Teo Andrić još prošlog tjedna nam je poručio kako će se sva njegova razmišljanja vidjeti kroz program, kojega će uskoro predstaviti, a u traženom roku odgovor nismo dobili niti od Pera Vićana, kandidata Dubrovačkog demokratskog sabora.

Pročitajte još

[VIDEO] POGLEDAJTE Rafal preletio iznad Dubrovnika

Dulist

Od danas nove cijene parkinga, gotovo dvostruko skuplje!

Dulist

Međunarodni je praznik rada

Dulist