Aktualno

Tko će dobiti regres?

S ljetnim mjesecima krenulo je i korištenje godišnjih odmora. Portal MojPosao istražio je na više od 300 ispitanika zadovoljstvo duljinom godišnjeg odmora, navike odlaska na odmor, ali i razloge zbog kojih se godišnji ne koristi u cijelosti.

Sudionici istraživanja imaju u prosjeku 23,7 dana godišnjeg odmora, što je 1,3 dan manje u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Najveći broj dana godišnjeg odmora na raspolaganju imaju ispitanici s visokom stručnom spremom, a s obzirom na prebivalište najviše dana imaju na sjeveru Hrvatske te Istre i Kvarnera, dok najmanje imaju ispitanici iz središnje Hrvatske.

Zaposleni u državnim tvrtkama i sudstvu, donosi MojPosao, imaju pravo na najdulji godišnji odmor te tako u prosjeku imaju 28,6 dana godišnjeg odmora. Slijede zaposleni u zdravstvenoj zašiti i skrbi s 27,3 dana godišnjeg odmora te područje znanosti, obrazovanja i odgoja s 25,1 danom.

Jednako kao i lani najmanje dana godišnjeg odmora imaju turistički djelatnici, njima su u prosjeku na raspolaganju 22 dana. Čak 51 posto sudionika istraživanja međutim nije zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora, odnosno priželjkuju ih još.

Najviše ispitanika (80%) godišnji odmor planira koristiti u ljetnim mjesecima, dok će ga petina (20%) koristiti i zimi. 'Bablje ljeto' bira 19% ispitanika, a svega 4% zaposlenih neće koristiti godišnji ove godine.

No, većina ispitanika, pokazalo je istraživanje ima poteškoća s dobivanjem godišnjeg, a petina ga neće moći iskoristiti u potpunosti.

Zanimljivo je spomenuti i regres. Regres za godišnji odmor ove godine je dobila svega četvrtina zaposlenih ili njih 25 posto. Prosječni iznos regresa koji su ispitanici dobili iznosi 2,459 kuna.

Regres se češće isplaćuje u velikim tvrtkama ili institucijama – čak 40% ispitanika zaposlenih u takvim tvrtkama dobilo je regres za razliku od samo 10% ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama.

Ovisno o djelatnosti, 60% ispitanika zaposleno u državnoj upravi je dobilo regres. Slijede zaposleni u farmaciji (50%) i u financijama (50%). Zaposleni u građevini (7%) te u turizmu i ugostiteljstvu (10%) dobili su regres u najmanjem broju. 

Pročitajte još

SVAKIM DANOM Od 26. lipnja izravan let Amsterdam – Dubrovnik

Dulist

LAPADSKA OBALA BEZ PUMPE Po gorivo za barku do Sobre ili Komolca?

Leona Rašica

FRANKOVIĆ: ‘Gradu još nije stiglo rješenje Upravnog suda za Lapadsku obalu, naći ćemo način za nastavak radova’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija