Aktualno

TJEDAN NA CESTAMA Pedeset osoba kažnjeno zbog vožnje pod utjecajem alkohola

TJEDAN NA CESTAMA Pedeset osoba kažnjeno zbog vožnje pod utjecajem alkohola

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je 10 prometnih nesreća s ozljeđenim osobama u kojima su 3 osobe teže, a 11 ih je lakše ozlijeđeno. S materijalnom štetom zabilježeno je 9 prometnih nesreća.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 867 represivnih mjera. Izdvajaju mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. ‘četiri ubojice u prometu’.

Tako su 394 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 75 mjera je poduzeto prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, a 51 osoba prekršajno je sankcionirana zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje također je sankcionirano 58 osoba.

– Od ostalih prekršaja izdvajamo 71 mjeru poduzetu zbog nepropisnog pretjecanja i 79 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja – napisali su iz PU DN.

Skrenuli su pozornost na činjenicu da je 51 osoba sankcionirana zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

-Podsjećamo na zakonske odredbe koje reguliraju navedenu problematiku. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana – istaknuli su. Kažnjivo je i odbijanje testiranja na alkohol i droge.

-Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja. Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru: smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati te premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist