AktualnoUrednički izbor

IZVJEŠĆE ZA 2021. Atlantska plovidba zabilježila nikad veću dobit od 878 milijuna kuna

Atlantska plovidba

Dubrovački brodar Atlantska plovidba zabilježio je u 2021. nikad veću sveobuhvatnu dobit od 878 milijuna kuna, pokazuju to podaci nekonsolidiranog financijskog izvješća objavljenog ove srijede. Kako je istaknuto u izvješću, oporavak tržišta koji je započeo u drugoj polovici 2020. nastavio se i u 2021. godini pokrenut u najvećoj mjeri rastom kineske ekonomije i povećanom potražnjom za željeznom rudačom.
Pozitivan trend nastavio se tijekom gotovo cijele godine. Došlo je do povećanja potražnje za brodskim prostorom od 4,8 posto tona-milja, dok je flota rasla brzinom od 3,6 posto. Najveći porast zabilježen je u trgovini ugljenom i žitom.

Posebno snažan rast dogodio se tijekom 9. i 10. mjeseca kad je tržište dosegnulo vrhunac kakav nije viđen
dugi niz godina. Najveći rast zabilježili su Capesize brodovi, kad su dnevne vozarine na spot tržištu dosegle 87.000 USD, ali su ih s manjim oscilacijama pratile i ostale klase brodova (Panamaxi do 38.000 USD, Supramaxi 32.000 USD i Handysize 30.000 USD). Ovakav snažan rast posebno je potenciran velikim zastojima pred lukama, ponovo zbog restrikcija vezanih za pandemiju, te lokalnim propisima o smjenama i karanteni posade, navedeno je u izvješću.

Ubrzani rast vozarina i potražnja za brodskim prostorom je dovela do značajnog povećanja aktivnosti na
tržištu polovnih brodova, a posljedično i do značajnog povećanja cijena polovnih brodova. Došlo je do porasta ugovaranja novogradnji u odnosu na 2020. godinu, kad je ugovoren vrlo mali broj novih brodova.  Iz Atlantske plovidbe u izvješću ističu kako su u siječnju završili projekt refinanciranja brodova AP Argosy iAP Jadran s kineskom leasing kućom AVIC lnternational Leasing Company. U kolovozu su završili pregovore i
refinancirali brodove AP Revelin, Zagreb i Miho Pracat s CSSC (Hong Kong) Shipping Company, dok su u
rujnu refinancirali brod AP Libertas s Chailease lnternational Financial Services (Singapore), navedeno je međuostalim u ovom financijskom izvješću.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist