Aktualno

TITOV ‘ZABRANJENI GRAD’ Novac od prodaje Kupara ići će…

Kupari

Novac od prodaje kompleksa Kupari, nekad luksuznog vojnog hotelskog kompleksa nazvanog i Titov “Zabrenjeni grad”, u koji je uloženo najmanje milijardu dolara iz zajedničkog vojnog budžeta bivše SFRJ, ići će isključivo Hrvatskoj, prenosi Poslovni.hr.

Kako pojašnjavaju Večernje novosti, a prenosi Poslovni, prema Sporazumu o sukcesiji iz 2004. godine, pokretna vojna imovina koja je korištena u civilne svrhe bit će predmet posebnih aranžmana između država sukcesora, dok se nepokretna imovina (vojna odmarališta) prenosi na državu sukcesora na čijem se teritoriju nalazi, u ovom slučaju Hrvatsku.

Kupari su bili ‘pravi komunistički raj’ sastavljen od hotela, sportskih terena, šetališta. Bilo je to ekskluzivno odmaralište vojnog jet-seta, gdje su ljetovale obitelji onih sa višim činom i službom u glavnom gradu. Odvojen objekt bila je Titova vila u posebnoj zoni iza hotela Pelegrin. Tu se na oko pet hektara i danas nalaze tri objekta: hotel Galeb i vile Borovka 1 i 2, odnosno Titova i Jovankina vila. U Borovki je više puta za vrijeme predsjedničkog mandata boravio Stipe Mesić, Jadranka Kosor je prespavala jednom, a Ivo Sanader je svratio, ali nije prespavao.

Investitori koji su pokazali interes za ulaganje u Kupare, gdje je potrebno uložiti najmanje 200 milijuna eura, tijekom veljače očekuju natječaj za podnošenje obvezujućih ponuda koji se pokušava sastaviti od početka mandata Vlade Zorana Milanovića. Interes su pokazali Agrokorova Karisma, turski Rixos, Valamar, Avenue grupa iz Moskve, Titan nekretnine čiji su osnivači također Rusi, braniteljska zadruga Mir, a ulagač će dobiti koncesiju na 99 godina, uključujući i koncesiju na pomorsko dobro, što treba potvrdu Sabora. Ona se očekuje na prvom ovogodišne zasijedanju Sabora, nakon čega može ići natječaj.

Poslovni.hr

Pročitajte još

DU MOTION UTRKA GRAĐANA Poljak Patryk i naša Luciana najbrže istrčali pet kilometara za Marka

Dulist

Tko je bez struje u ponedjeljak?

Dulist

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist