Vaše vijesti

Terra incognita ili Babin kuk i Solitudo

babin kuk odlagaliste04

Nekoliko puta sam pisao o stanju okoliša na Babin kuku i Solitudu izgleda mi da će to biti priča u više nastavaka koji će se ponavljati posebno što se tiće odlagališta građevinskog otpada.Također mi se čini da je ovo podrućje Lapada za nadležne komunalne i inspekcijske službe Terra incognita u koju se ne zalazi.

Nevjerojatano je ta nelegalna odlagališta i dalje postoje ili se njihova sanacija odvija po slobodnom izboru vlasnika, a ne po Zakonu o otpadu ili se formiraju kako kome odgovara uz puteve i staze. Poseban su problem manje količine otpada sa privatnih kućnih gradilišta.Pa pođimo redom od Solituda da vidimo moguće promjene od posljednjeg osvrta o ovoj problematici. Na okuci Riječke ulice prema ljetnikovcu Ghetaldi-Gundulić sa desne strane je i dalje radno odlagalište sa zemljom koja se očevidno koristi za hortikulturno uređenje najvjerojatnije na samom Babin kuku ili negdje po vrtovima po Gradu.

Tu treba svakako reći da je najveći dio ulice izlokana cesta puna rupa. Sa lijeve strane i dalje stoji već godinama veliko odlagalište koje se povremeno popunjava a da nitko ništa ne čini da se ono otkloni, već naprotiv izgleda da se nanose nove količine iskopa i otpada od rušenja. Na dijelu prema magazinima Vrtlara se otpad ili poravnava ili se priprema teren za donošenje novog, to je za neko vrijeme bilo zaustavljeno, ali sada sigurno nije u vidu sanacija prema zakonu tim više što se i ne zna tko je započeo ovo odlaganje. Nekada smo ovaj predio nazivali Mala Afrika radi niza palmi duž ulice (ostalo ih je sedam osam) a sada je to veliko smetlište i može se reći da je najzapušteniji dio Lapada. Na desnoj strani je još zarđali kostur plastenika Vrtlara, koji je bio formiran na dijelu nekadašnjeg vrta ljetnikovca na Solitudu.

DPU Stambenog naselja Solitudo predviđa rekonstrukciju tog vrta i samog ljetnikovca ,ali je to vjerojatno plan za neku neizvjesnu budućnost. Kako se predviđa gradnja Turističke i ugostiteljske škole na Babin kuku, ja bih predložio da se ovdje raspoloživi prostor na lijevoj strani ulice iskoristi u tu svrhu, sa tim bi škola dobila odgovarajući objekt i prostor ,kakav zaslužuje obzirom na njen značaj za gospodarstvo Grada i šire u turističko- ugostiteljskoj djelatnosti, a ujedno bismo i kultivirali ovaj predio. Put koji vodi sa ulica V.Lisinskog ka lučici Solitudo sa parkirališta autobusa je takođe ukrašen već od samog početka sa lijeve i desne strane a i uzduž otpadom od ranije ili su izvjesne količine bačene usput u novije vrijeme. Sam put je djelomično betoniran ali tako kao da je netko lopatom nabacivao beton.Već sam pisao da je odlagalište kod lučice barem za sada sanirano .Stanje gradilišta kanalizacije na Solitudu i dalje ne pruža nadu da će šetalište I.Zajca na tom dijelu skoro biti uređeno, ma ni u teoriji.

Odlagališta otpada sa gradilišta hotela Dubrovnik-President i Argosy se pokušavaju srediti na licu mjesta, ali nisam siguran da je to u potpunosti prihvatljivo pa čak ako se te gomile materijala urede. Sa desne strane ulice V.Lisinskog prema plaži Copacabana odlagalište je poravnato, uređeno i ograđeno,valjda za potrebe kampa. Na lijevoj strani u istom smjeru na manjem odlagalištu je odvežena gotovo sva zemlja osim iskopa od zemlje i kamena, te granja i smeća koje je tu bačeno.Veliko odlagalište je u fazi poravnavanja sa čim se smanjuje i uređuje nanešeni iskop ,još ima neodveženog agregata, ali ostaje pitanje odloženih armirano betonskih ploča,valjda one neće preći u arheologiju gradnje na Babin kuku. Slučajno sam u šetnji vidio i nanošeni iskop kod hotela Valamar klub Dubrovnik sa kojim je formiran parkirališni prostor,ali se nije otklonio razni otpad na padini ispod parkirališta.

Ponovno bih napomenuo da se ovakva sanacija kada bude gotova možda može tolerirati da se ne nagrđuje u tolikoj mjeri okoliš,ali to svakako nije u skladu sa zakonom, po kojem takav otpad treba odlagati samo na zato odobrena mjesta. Nije mi poznato je li konačno potvrđeno regularno odlagalište inertnog građevinskog otpada kod Osojnika kako je bilo spominjano više puta do sada, to bi svakako doprinijelo da se barem smanji broj nelegalnih odlagališta koje sada imamo na području grada i okolice ,jer i pored postoječih zakona ekološka svijest kod svih naših sugrađana nije još na nužno potrebnoj visini. Usput bih spomenuo da je u smjeru ulaza u kamp postoji više većih uleknuća na asfaltu sa lijeve strane ulice V.Lisinskog radi kojih se stvaraju poveće bare nakon kiše, a prolaznici mogu biti okupani pri prolasku nepažljivih vozača.

Pozdravljam Vas sa budućeg šetališta I.Zajca po kojem sada šetači mogu šetati koliko i preko njive poslije dubokog oranja.

Marko Tomić

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist