Kultura

SVJETSKI KONGRES Knjižničari iz cijelog svijeta okupili se u Dubrovačkim knjižnicama

SVJETSKI KONGRES Knjižničari iz cijelog svijeta okupili se u Dubrovačkim knjižnicama

Dubrovnik je domaćin 48. Svjetskog kongresa školskih knjižničara i 23. Međunarodnog istraživačkog foruma o školskome knjižničarstvu koji se održava pod nazivom Okupljanje – osnaživanje – preobrazba: školske knjižnice (Convergence – Empowering – Transformation:  School Libraries), a 22. listopada knjižničari iz cijelog svijeta posjetili su i Dubrovačke knjižnice koje su partner događanja. Na ovogodišnjem skupu sudjeluje 240 sudionika iz 44 zemlje.

Nakon posjete Znanstvenoj knjižnici gdje ih je ugostila voditeljica Znanstvene knjižnice Dubrovnik, Paula Raguž, knjižničari su se uputili u Narodnu knjižnicu Grad gdje su ih dočekale ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović i voditeljica Matične službe Dubrovačko – neretvanske županije Marica Šapro – Ficović koje su pozdravile prisutne goste i zaželjele im toplu dobrodošlicu. Ravnateljica ih je pozvala da do kraja tjedna posjete izložbu kojom se obilježava 90. obljetnica smrti dubrovačkog književnika Iva Vojnovića. Šapro – Ficović objasnila je ulogu Matične službe, prezentirala je rad mreže školskih knjižnica diljem Dubrovačko – neretvanske županije, a goste je upoznala i s radom Narodne i Znanstvene knjižnice.

Za glazbeni dio večeri zadužen je bio Kvartet Sorkočević, a nakon uvodnog dijela i predstavljanja uslijedio je i prigodan tratamenat u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Osim bogatog programa same Konferencije, sudionici ovog Kongresa imat će priliku upoznati se i sa znamenitostima Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije i posjetiti Osnovnu školu Stjepana Radića i Gimnaziju Metković. Inače, cijeli tjedan u sklopu Kongresa bit će održano preko 80 znanstvenih i stručnih izlaganja, radionica i prezentacija. Govornici su najstručniji, najpoznatiji i najiskusniji poznavatelji teorije i prakse školskoga knjižničarstva iz cijeloga svijeta. Ovaj skup bit će i centralna svjetska i državna proslava Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica 2019. godine, a na njemu će i primiti nagrade najbolji školski knjižničari u Hrvatskoj i svijetu. Organizatori Kongresa su Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) i Hrvatska udruga školskih knjižničara pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist