Aktualno

SVJETSKI DAN DIJABETESA Zašto je bitno redovno kontrolirati razinu šećera u krvi?

SVJETSKI DAN DIJABETESA Zašto je bitno redovno kontrolirati razinu šećera u krvi?

Svjetski dan šećerne bolesti – World Diabetes Day (WDD) najveća je kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti u svijetu koja se svake godine obilježava 14. studenog. Ove srijede ispred Sponze članovi udruge Slatki život u suradnji s patronažnim sestrama su besplatno mjerili razinu šećera u kravi kao i krvni tlak.

– Cilj nam je kao i svake godine povećati svijest o važnosti kontrole šećera u krvi. Ove godine je poseban naglasak na obitelj, odnosno tema je dijabetes i obitelj. Članovi obitelji moraju razumjeti oboljeloga, shvatiti i razumjeti da se taj životni stil i način prehrane mora prilagoditi i da se zapravo moraju ponašati jednako onako kakve su i potrebe oboljele osobe. Ideja je da se način života zdravih osoba promjeni tako da se smanji unos šećera. Dijabetes svakog dana zahvaća sve više i više ljudi, kako kod nas, tako i u svijetu. Pogotovo tip 2 za koji znamo da je stil života presudan. To je pitanje prehrane, prehrambenih navika i redovite tjelesne aktivnosti. Najviše su pod rizikom osobe koje u obitelji već imaju oboljele od dijabetesa. Vrlo je važno redovito kontrolirati razinu šećera u krvi jer se simptomi javljaju 5 do 7 godina nakon što je povišena razina šećera u krvi. Javljaju se kada šećerna bolest već počne štetno utjecati na druge organe – poručila je Ankica Đono Boban, specijalist Javnog zdravstva i voditeljica Službe za promicanje zdravlja ZZJZ-a.

Međunarodna dijabetička Federacija (International Diabetes Federation, IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenule su ovu kampanju još 1991. godine kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti i opterećenja koje ona predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini. Tema Svjetskog dana dijabetesa za 2018. i 2019. godinu je Obitelj i dijabetes. Ovim se želi podići svijest o utjecaju koji dijabetes ima na cijelu obitelj, te promicati ulogu obitelji u samozbrinjavanju, skrbi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

 

 

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist