Kultura

SVEGA POMALO OD DUBROVAČKIH PISACA Večer uz Literat, te još poneku lijepu knjigu

SVEGA POMALO OD DUBROVAČKIH PISACA Večer uz Literat, te još poneku lijepu knjigu

Ovu godinu Društvo dubrovačkih pisaca obilježile su tajne, mišljenja, mogućnosti ‘na onu stranu subjektiviteta’, knjige ‘čak i na engleskom’, epigrami, drame, Dubrovnik sam… Dubrovnik-testamenti, Grad-oriđinali, grad-putopisi, Dubrovnik kao grad, ali i šire od grada – tako je kazano na književnoj večeri održanoj ovog ponedjeljka u Lazaretima, starom ‘mjestu susreta’ publike i Literata, ove godine šestog.

Uz njega, ugodno večer kroz koju su publiku vodili članovi uredništva Vinko Rožić i Boris Njavro, a odabrane dijelove tekstova čitale su članice Studentskog teatra Lero Ksenija Seka Medović i Jasna Hedl, oblježila su i druga izdanja objavljena ove godine.

Literat šesti nam nudi 32 priloga dubrovačkih autora, od poezije, proze, dramskih tekstova, prijevoda, do eseja i tematski raznolikih tekstova, od povijesno sjetnih o svakako značajnim likovima našeg Grada, do književnih, filozofskih i likovnih priloga.

Prva knjiga predstavljena na druženju Društva dubrovačkih pisaca i publike je knjiga ‘Tjeskoba’, autora Zdravka Ostojića. Njegove stihove čitale su Jasna Held te Seka Medović, a o knjizi je zapisala i govorila i prof. Maja Milošević.
– Glavni motiv od kojeg se pokreću sve riječi i sve misli su prozor – kao svjetlost, suprotnost mraku, nada koja se suprostavlja beznađu, kao sloboda koja stoji nasuprot neslobodi (…) Autor je duboko svjestan hladnoće, tragom njegovih unutarnjih bitaka možemo samo zaključiti kako i ove pjesme mogu biti svojevrsni prozor, izlaz, vrisak, želja za dijeljenjem i podjelom vlastitih unutarnjih bitaka, kao spomenar na neke druge, stvane bitke. Tjeskoba je temeljni osjećaj, nosioc krivnje, nade čežnje, boli – zapisala je i pročitala o ‘Tjeskobi’ Maja Milošević, a Ostojić je i sam podijelio s publikom nekoliko svojih misli, zapisanih svojih tjeskoba, te crtica iz rata. Za svoje djelo kazao je kako je ‘morao kriknuti ovom skromnom knjižicom’, iz koje je i sam pročitao jednu pjesmu.

Na promociji je važno mjesto zauzela i nova knjiga eseja o umjetnosti dubrovačkog filozofa i prevoditelja Maria Kopića, ‘Prozori – ogledi o umjetnosti’, o kojem je tekst pročitao Vinko Rožić, tajnik Društva dubrovačkih pisaca, ističući među ostalim kako se radi o ‘autoru koji živi odmaknuto i izbjegava javnost’.

-Kopić je kao filozofski pisac od početka prepoznatljiv po svojoj učenosti i obavještenosti. Kreće se u širokom rasponu filozofskih i teorijskih tema i disciplina (…). Ono što odmah upada u oči kod čitanja Kopićeve knjige posvećene tajni umjetnosti jest predanost duhu istančanosti (…). Kopić je autor koji u svemu traži ono što se skriva iza lica svijeta – spomenuo je među ostalim Rožić, prisjetivši se i najvećih prijevoda Kopića, poput prijevoda ‘Tako je govorio Zaratustra’ velikog Friedricha Nietzschea, te ostalih Kopićevih velikih djela.

U ugodnoj večeri publika je imala priliku upoznati i ‘omiljene dubrovačke Engleze iz Karmena’, Van Bloemen, te i knjigu objavljenu o njima, ‘The Coffee house that never died’ koju je napisao engleski novinar Boyce Richardson.
U kratkom intervjuu kojeg su pred publikom ‘učinili’ Richardson i Rožić, publika je upoznala kako je teklo putovanje Richardsona do ove knjige, te poznanstvo njega i obitelji Van Bloemen koje uz puno ljubavi traje i danas. Tako se ‘coffee house’ pretvorio u kultno mjesto, kako društveno, tako i ‘in’, koje je posebno obilježilo razdoblje šezdesetih, a kojeg su vodili Sheila i Michael Van Bloemen, koji su među ostalim i pomogli mnoštvu mladih, tada neafirmiranih umjetnika, kao dvoje slobodoumnih i hrabrih, pa pomalo i provokativnih ljudi. Tako Michaela naziva izvanrednim, a Sheilu hrabrom, a prisjetio se u intervjuu i dolaska obitelji u Dubrovnik, gdje žive i dan danas sa svojom širom obitelji.

LITERAT ŠESTI ili svega pomalo od dubrovačkih pisaca
Naslovnu stranicu i ovaj put osmislila je Nora Mojaš, urednički dio obavili su Boris Njavro, Davor Mojaš i Vinko Rožić, a Literat otvara gospar Tomislav Šuljak sa svojih šest pjesama, uz zanimljiv podatak kako je to prvo objavljivanje pjesama ovog omiljenog Dubrovčanina. Uz njegove, tu su i pjesme Luka Paljetka iz njegove neobjavljene nove zbirke Nakupine, zatim tri do sada nikad objavljene pjesme pokojnog Milana Milišića koje je i ovaj put za Literat ustupila njegova supruga Jelena Trpković. Kao redovni suradnik tu je i Vojo Šindolić sa svojim pjesmama iz ciklusa Vježbanje darežljivosti, kao i ‘stalni’ autori Marija Grazio, Josip Joško Škerlj i Stanko Krnjić, zatim Kaja Đerek, Marija Nenada, te prvi put sa svojim pjesmama Sanja Brbora i Aida Saltarić, kao i pjesnik sa Korčule Luka Krajančić.

Prozne priloge Literata potpisuju Antun Pavešković, Domagoj Vidović, Boris Njavro, Marija Đanović, Marko Giljača, Valentina Vukman i Vinko Rožić sa svojim pričama.

Dramski dio Literata nude dva zanimljiva teksta, nikad objavljena drama Matka Sršena ‘Monada za dvije mone’ te kraća dramska igra o Vojnovićima i Gundulićevom snu Davora Mojaša.

Hrvoje Ivanković otvara dio kojeg čini nekoliko ‘sjetnih’ tekstova, autor je sjajnog memoarskog teksta o znanom gosparu Grada Ivu Saraki, Stjepan Ćosić piše o Mari Natali, Ivan Vigjen o Zvonimiru Kisiću, Maja Nodari o blagdanu Gospe od Danača, a Nikola Šubić o Mavru Vetranoviću. U prilogu ‘O metamorfozi pjesnika stvari’ Tea Rogić Musa sjajno analizira Milišićevu pjesmu ‘Vjerujući u stvari’, Antun Karaman ponudio je prilog ‘Osmjeh sjetnog fauna’ ili priču o slikaru, Ivana Lovrić Jović za ovaj Literat eskluzivno je sačuvala jedan od otkrivenih testamenata i oporuka uz njena pojašnjena pronađenog starog teksta , a o Ivaninom istraživanju dubrovačkih frančezarija prilog je napisala Katja Bakija. ‘Dalmatinski boravak’ putopis je po našim krajevima njemačkog pisca Ernsta Jungera iz tridesetih godina prošlog 20. stoljeća, do sada neobjavljen, a u Literatu u prijevodu Maria Kopića, a tu je i Đivo Bašić sa svojim sad već redovnim duhovitim prilogom.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist