Aktualno

SVEČANO OTVORENJE Dubrovački medijski dani posvećeni dezinformacijama

dubrovacki medijski dani3

Na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik u petak navečer svečano je otvorena 16. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovački medijski dani. Ovogodišnja konferencija ima vrlo aktualnu temu: Istraživanje dezinformacija: Trenutačni trendovi i perspektive.
Ovogodišnje sudionike konferencije uvodno je pozdravio pročelnik Odjela za komunikologiju i koordinator projekta ADMO Mato Brautović. Istaknuo je kako se kroz glavnu temu želi predstaviti važnost suradnje između različitih institucija.
-Radimo zajedno na zajedničkom cilju i naporu u borbi protiv dezinformacija s ciljem zaštite integriteta informacija u društvu – rekao je.
U ime Sveučilišta u Dubrovniku nazočne je pozdravila prorektorica Sanja Žaja Vrbica, koja je napomenula kako Sveučilište u ovoj godini slavi svoju 20 obljetnicu. Zaželjela je sudionicima plodnu raspravu i dobre prezentacije.
Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako mu je čast pozdraviti sve u gradu koji je poznat kao biser Jadrana, ali i grad koji je kroz povijest ostvario brojna postignuća u arhitekturi, pomorstvu, umjetnosti, trgovini, diplomaciji i znanosti.Zahvalio se organizatorima što je upravo grad domaćin ovako važne konferencije koja se nosi s važnim problemima današnjice kao što su dezinformacije i umjetna inteligencija. Rekao je kako je opasnost širenja dezinformacija danas jako velika.
-Količina misinformacija raste sa svakom novom krizom, čemu smo svjedočili tijekom covid krize, ali i na početku ruske agresije nad Ukrajinom. Umjetna inteligencija može ovdje biti rješenje, ali oprez je potreban – rekao je te sudionicima poželio uspješan rad uz izraze nade kako će rasprava u Dubrovniku voditi do novih rješenja za ove teme.
Na otvorenju je bila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je, između ostalog naglasila, kako se stalno unaprjeđuje legislativa, ali i uvjeti u kojima mediji posluju.
-Nadam se da će rasprave pomoći mojim kolegama, sudionicima konferencije da čuju odjeke i iskustva drugih – rekla je te istaknula važnost osnaživanja kapaciteta u borbi protiv dezinformacija kako bi se osnažila demokracija.
U Dubrovnik je večeras došla i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica koja je naglasila kako dezinformacije i misinforamcije uništavaju povjerenje građana u institucije.
Naglasila je kako vjeruje da zaštita novinara ide pod ruku sa zaštitom demokracije te da se nijedan novinar se ne bi smio bojati svog rada zbog političkog pritiska.
-Gradimo demokraciju za budućnost jer nema ništa bolje od demokracije – zaključila je.
Na ovogodišnjoj konferenciji prijavljeno je 45 radova i više od 90 autora iz 23 države svijeta. Uz predavanja znanstvenika, istraživača, profesora i stručnjaka, održat će se i dva panela; prvi s temom Izazovi dezinformacija i umjetne inteligencije za EU: regulacija, suradnja i protumjere na kojem će sudjelovati predstavnici akademske zajednice i Europske unije. Na drugom panelu bit će predstavljen pilot program Agencije za elektroničke medije i Ministarstva kulture i medija o uspostavi novih centara za provjeru činjenica.
Nakon plenarne sesije, slijedit će paneli koji će se baviti različitim temama vezanima uz dezinformacije: informacijske operacije Rusije, psihologija dezinformacija, istraživački okviri i metode za otkrivanje dezinformacija, utjecaj dezinformacija na javno mišljenje, dinamika društvenih medija i korištenje umjetne inteligencije u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija.
Dodatno, u suradnji s Agencijom za elektroničke medije, održat će se radionice o provjeri činjenica i postupku učlanjivanja u Europsku mrežu za provjeru činjenica.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist