Aktualno

SVEČANO NA KALAMOTI Franković: Butković je prvi nakon Franja Josipa donio rivu na ovaj otok

donje celo kalamota otvorenje 2022 5 1

Svečanost otvorenja rekonstruirane luke u naselju Donje Čelo na Kalamoti održala se u srijedu, a na njoj je prisustvovao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

-Rekonstrukcija rive Donje Čelo jedan je u nizu projekata ulaganja u učku infrastrukturu i naravno da smo kao Vlada i Ministarstvo pokazali ovakvim projektima naše opredjeljenje, a to je da je Hrvatska pomorska zemlja, uvijek okrenuta moru i da ovakvi projekti su nužni kako bi život na otocima, ali i u priobalju, bio ugodniji i bolji za sve one koji dolaze i žive. Pokrenuli smo investic ciklus kojeg nazivam ‘renesansom na hrvatskoj obali’, jer su zaista u posljednje vrijeme ta ulaganaj velika. Dugo se nije ulagalo u lučku infrastrukturu, lukobrane, rive, obnovu i danas ulažemo oko 2 milijarde kuna u ovakve projekte. trenutno su aktivna 22 projekta koje financira EU iz Fonda iz kohezije. Tu je pomoć u smislu 85 posto bespovratnih sredstava zapravo ključna. Hvala naravno i lučkim uprava diljem Hrvatske iako moram naglasiti da je DNŽ prva po ulaganjima kada govorimo o lučkoj infrastrukturi. Ovdje provodimo pet EU projekata – naglasio je Butković.

Veća mobilnost putnika

Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave, rekao je da je projekt rekonstrukcije rive u luci Donje Čelo na Kalamoti realiziran kako bi se omogućila usluga prijevoza tijekom cijele godine te kako bi se skratilo vrijeme putovanja mještanima otoka, izletnicima i svima onima koji planiraju posjetiti ovaj lijepi otok.

-Ova investicija, vrijedna 29.943.717,83 kuna, financirana iz EU fondova u iznosu od 85 posto, 25,4 milijuna kuna, dok je ostatak financiran sredstvima iz državnog proračuna. Sam projekt rekonstrukcije rive, odnosno radovi, započeli su u rujnu 2020. godine, te su okončani nakon 12 mjeseci. Važno je naglasiti da su okončani tri mjeseca prije ugovorenog roka, na čemu zahvaljujem svima uključenima u projekt. Zahvaljujem i mještanima Kalamote na njihovom strpljenju priikom izvođenja ovih opsežnih radova. Riva je duljine 65 metara, širine 11 metara i dubine gaza 4,8 metara s trajektnim pristaništem ukupne površine oko 400 metara četvornih. Sami projekt realiziran je kako bi se povećala razina sigurnosti prometa, veća mobilnost putnika i tereta, bolja energetska učinkovitost, što u konačnici ima cilj podizanje kvalitete života građana i mještana otoka. Zahvaljujem Vladi i ministru Olegu Butkoviću što su omogućili korištenje EU fondova i bespovratnih sredstava jer bez toga bi se ovi veliki značajni projekti teško realizirali. Hvala županu Nikoli Dobroslaviću i zamjeniku Jošku Cebalu na potpori tijekom ovog, ali i svih prethodnih projekata – zaključio je Dadić.

Projekt povezivanja otoka

-Ovo je lijep dan za županiju, Dubrovnik i Koločep. Čestitam na realizaciji ovog važnog projekta. Doista smo ponosno da je završen u ovako kratkom roku i da smo dobili jednu od brojnih luka koje su u postupku realizacije za bolje povezivanje otoka. Ova luka je pretpostavka za bolju i kvalitetniju povezanost brodskim linijama, odnosno pretpostavka za izradu novog broda koji će povezati Elafite – rekao je župan Nikola Dobroslavić.
-Doista, u našoj županiji, na djelu je veliki projekt kvalitetnijeg povezivanja otoka. Imamo brojne projekte od kojih su neki završeni kao što je ovaj, a neki su u tijeku realizacije, dok su drugi pred realizacijom. Podsjetit ću da smo završili nedavno rivu na Dominču, valobran Puntin, lučicu Porto Uš, valobrane u Orebiću i Prigradici, a trenutno se realiziraju projekti u Trpnju, Dračama, veliki pomorski putnički terminala u Veloj Luci. Odabrali smo izvođača radova za veliku luku Polačište na Korčuli te imamo već građevinsku dozvolu za Pernu na Pelješcu. Pred postupkom je javne nabave luka Ubli na Lastovu, a odabrali smo izvođača luke u Cavtatu. Zaista, to je renesansa na lučkoj infrastrukturi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – istaknuo je.

Prvi nakon Franja Josipa

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio se županu i Željku Dadiću, ali prvenstveno ministru Olegu Butkoviću koji je, kako je naglasio, prvi nakon Franja Josipa donio infrastrukturnu rivu od 1924. na Kalamotu.
Naglasio je kako će o važnosti izgradnje lučke infrastrukture najbolje reći samo stanovnici Kalamote.
-Investicijski val u lučku infrastrukturu je započeo s dolaskom ministra Butkovića i to ne samo ovdje na Kalamoti, nego na cijelom području dalmatinske obale gdje se uistinu podiže kvaliteta života brojnih stanovnika, onih koji su odlučili živjeti na otoku. To nam je zapravo i cilj, da ljudi bez obzira gdje žive imaju kvalitetnu infrastrukturu, kvalitetnu povezanost, da se dobro i ugodno osjećaju i da ne budu stanovnici drugog reda. Upravo ovakvi projekti to omogućuju – rekao je Franković te dodao kako je na njima nastaviti raditi i ulagati u otoke izgradnjom vodoopskrbnih i kanalizacijskih mreža.
-Grad Dubrovnik posljednjih desetak godina ulaže značajna sredstva i u hitni medicinski tim na Elafitima, i u financiranje ambulante na Kalamoti te ulažući u ostale infrastrukturne projekte kako na ovom otoku tako i na drugima – rekao je gradonačelnik te rekao kako se nada da će novu rivu uskoro dobiti i Lopud.

Pročitajte još

POLITIČARI O ODLASKU PALJETKA ‘Ljubav prema Gradu bila je neupitna i bezuvjetna’

Dulist

DUBROVNIK SE OPRAŠTA OD GOSPARA LUKA ‘Vratio se u svoj svijet, sav od snova, mašte i igre…’

Dulist

TEREZA KESOVIJA ‘Neka se Baby Lasagna ne opterećuje, to su sve političke igre’

Dulist