Kultura

Sve što niste znali o povijesti dubrovačkog zaleđa

Sve što niste znali o povijesti dubrovačkog zaleđa

U prepunoj Saloči od zrcala Narodne knjižnice u Dubrovniku predstavljena je 24. siječnja nova knjiga u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku: Esad Kurtović: Iz povijesti dubrovačkog zaleđa.

O knjizi su govorili dr. sc. Rina Kralj Brassard, dr. sc. Enes Dedić i sam autor prof. dr. sc. Esad Kurtović. Ova iznimna knjiga, među rijetkim suvremenim izdanjima koja se bave srednjevjekovnom prošlošću u vrijeme Bosanskoga Kraljevstva, privukla je pozornost brojnih dubrovačkih intelektualaca, ljudi od knjige i pera, poštovatelje naše medievističke povijesti i odnosa koji su se odvijali na uskoj granici mediteranskog Dubrovnika i krševitog kontinenta.

Uz priloge iz povijesne topografije posvećenih Bišću i Blagaju, središtima vlastele iz roda Kosače, posjedu Kosača na otoku Šipanu, povijesnoj ulozi sela Grebci na putu iz Dubrovnika prema Popovu polju, Kamenom brdu poznatom po brojnim zasjedama i pljačkama dubrovačkih trgovaca te ulozi mjesta Kreševo u srednjem vijeku, ova knjiga donosi do sada zanemarene i posve nepoznate povijesne zabilješke o ulozi magaraca u gospodarstvu srednjeg vijeka, o sokolarstvu i pčelarstvu, kao i o učenju pismenosti, obrazovanju i uglađenosti te dobrim običajima koje su stjecali mladići naukujući u Dubrovniku. Knjiga je nastala kao plod višegodišnjeg autorova istraživanja u Državnom arhivu u Dubrovniku minucioznima slaganjem kamenčića jednog opsežnog i zahtjevnog mozaika koji bismo, kako je istaknula promotorica dr.sc. Rina Kralj Brassard, mogli slobodno nazvati poviješću Dubrovnika promatranoj s uzvisina i klisura dubrovačkog zaleđa.

Više o promociji potražite ovdje.

Pročitajte još

‘JELA MOJE BABE’ Umjetnica Andrea Vukoja Prce vodit će dječju likovnu radionicu

Dulist

VELIKI MALI ČUVARI PRIRODE Izložba o pčelama u Ljetnikovcu Bunić-Kaboga

Dulist

VEČERAS Predstavljanje knjige o dubrovačkom biskupu Josipu Mariji Careviću

Dulist