Aktualno

‘Svaki poduzetnik je i vizionar’

'Svaki poduzetnik je i vizionar'

Znam što znači odlaziti u neka bivša vremena. Znam što znači napisati virman s više kopija, znam što znači izmisliti proizvod ili uslugu pa taj proizvod ili uslugu prodavati na tržištu – započela je danas informativno predavanje u Kampusu pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar.

O čemu se radilo?
Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta organizirala je informativno predavanje na temu 'Program poticanja poduzetništva i obrta: Poduzetnički impuls – analiza poziva u 2013. i najava novog ciklusa natječaja za 2014. godinu'.

– Moj osobni stav je da u državnim službama ne može raditi nitko tko barem pet godina nije radio u privatnika, naučio što znači zaraditi plaću. Ministarstvo poduzetništva je proaktivno, te ima sjajne rezultate, no nažalost te vijesti ne prolaze do javnosti zbog ostalih vijesti – istaknula je Lončar.
Poduzetnički impuls program je bespovratnih poticaja, gdje se prijavljuje jako puno mladih ljudi, kojima treba objasniti što znači bespovratno, istaknula je Lončar.
– Ne, to ne morate vratiti, ali morate namjenski utrošiti, odnosno opravdati novac koji Vam je dala RH. Plaću Vam nije dala država, već svi vi ovdje dajete novac. O tome ovisi kvaliteta. Bespovratni programi su oni gdje kvalitetu možete dobiti od dvadeset do milijun kuna bespovratnih poreza. Vaš udio je od 25 do 50 posto – istaknula je Lončar, a o progrmaima više možete pročitati ovdje.

Vrlo jednostavno je – ukoliko poduzetnik ili obrtnik ne uloži vlastitu kunu, onda on zaista nema jednako učešće u angažmanu oko realizacije i uvijek je jednostavnije kada kažete 'dao sam svoju kunu', kada pazite kud i kako s novcem – ističe Lončar.

– Kako se novac isplaćuje? Na mjerama konkretnim za poduzetnike u omjeru 60:40. Iskustvo iz prijašnjih godina pokazuje kako se novac isplaćivao svakako, kako se davalo bilo kako te kako je novac odlazio u vjetar. E, sad je dukčije. Novac je vaš, stoga će ići tako da će se poduzenici obvezati da će, prije svega pisati kvartalna izvješća, koja netko i čita, te da budete spremni u svakom trenu na novinarska pitanja, te da isto shvaćate kao marketinšku mogućnost za prezentaciju svog proizvoda – naglašava Lončar.

– Vjerujte mi, kontrolirat će se poduzetnici. Proteklih godina bilo je svega, kupovale su se jahte, skupocjeni automobili, to iskusnije kolege i znaju. Pokušavamo odgovorno dijeliti novce,k ome i što, te da u svatkom trenutku znamo što se događa. Cilj je – očuvanje postojećih radnih mjesta kad imamo kriznu situaciju poput ove, pa onda kombinaciju s mladim ljudima da im damo mogućnost ulaska u poduzetničke vode. Tu su i nova radna mjesta, ai ljudi koji su bez krize ostali bez posla – ističe Lončar.

Biti poduzetnik je, između ostalog, i hrabrost – znači i strast i spremnost na rizik, znači i biti vizionar i tu vam treba pomoći. Tu država treba pomoći prema mogućnostima – zaključila je Lončar.
 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist