Županija

SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE Nagrada projektu ‘Tradicijski proizvodi’

SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE Nagrada projektu 'Tradicijski proizvodi'

Na natječaju ”Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” Dubrovačko-neretvanska županija osvojila je drugu nagradu – srebrnu povelju u kategoriji ”Ruralno-turistički projekti”, za projekt ”Razvoj agroturizama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – I. Faza identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda na području županije”.

Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija DUNEA, a financiran je od strane Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstva turizma RH.

Nagradu je, na dodjeli u Zagrebu, primila direktorica DUNEA-e Melanija Milić koja je istaknula veliki potencijal ruralnog prostora naše županije te kazala kako Agencija, zajedno sa Županijom, sustavno radi na razvoju tih područja. Na pokaznom štandu predstavljeni su sami proizvodi i njihova pakiranja te promotivni materijali ostalih projekata iz područja ruralnog razvoja.

Riječ je o projekt kojemu je bio cilj otkriti tržišno perspektivne, tradicijske proizvode na području županije te potaknuti i ubrzati njihovu komercijalizaciju. Tako je postupkom gospodarskog vrednovanja izdvojeno šest proizvoda – pršut, sir, mantala, suhe smokve, bruštulani mjenduli i arancini. Za svaki od njih izabran je po jedan proizvođač na prostoru od Konavala do Neretve. Prvo su definirane tradicijske tehnologije proizvodnje, postupak legalizacije proizvodnje te je kreirana i izrađena ambalaža, kao i oznaka ”Kvaliteta Dubrovnik-neretva rural” koja će se putem Pravilnika dodjeljivati zainteresiranim proizvođačima. Kao tehnička pomoć potencijalnim i sadašnjim proizvođačima izrađen je i Priručnik s opisom tehnologije proizvodnje i ostalim korisnim uputama te letak za turiste. Idući tjedan počinju i praktične radionice za zainteresirane potencijalne proizvođače.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist