Kultura

Sudionica #synergy projekta Nina Perović predstavila dio svog skladateljskog opusa

Sudionica #synergy projekta Nina Perović predstavila dio svog skladateljskog opusa

Pijanistica i skladateljica Nina Perović predstavila se festivalskoj publici protekle srijede u atriju palače Sponza u sklopu projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans čiji su partner i Dubrovačke ljetne igre. Razgovor je vodila skladateljica i hrvatska predstavnica na projektu, Helena Skljarov.

Programsku večer Nina Perović otvorila je izvedbom nedovršenog djela na kojem radi posljednjih tjedana, blago atonalne skladbe suvremenog senzibiliteta kojom je prisutne prigodno uvela u svoju estetiku i rad. U razgovoru s moderatoricom Helenom Skljarov koja je kao skladateljica i sama dio projekta #synergy, glazbenice su prepoznale tri kronološko-stilska pristupa u njezinim kompozicijama. Folklor koji je dio skladateljičina rukopisa od najranijih dana s ciljem približavanja suvremene glazbe široj publici; skladbe koje su rezultat dugogodišnjeg rada za festival KotorArt, te treći, najrecentniji i najeksperimentalniji aspekt pristupa jest razmatranje o važnosti institucionalnog elementa u glazbi kojim bi kompozicije možda dobile svrhu i smisao u širem kontekstu.

– Svaki skladatelj treba slobodu i ne smije biti izložen ikakvom utjecaju prilikom skladanja, ali naravno da na nas utječe toliko stvari pa je uvijek riječ o istraživanju i propitivanju slobode. Sjajno je da je u sklopu projekta odabrano dvanaest skladatelja s dvanaest različitih estetika, uglavnom vrlo suvremenih. Hrabar je to korak od organizatora i festivala što su na to pristali. Radoznalo čekam reakcije publike koja mi se nakon pandemije čini otvorenijom novim smjerovima – poručila je Nina Perović.

Cilj dvotjednih rezidencija, na kojima su trenutno Nina Perović i publici ranije predstavljeni Ardian Halimi, jest upoznati bogatu dubrovačku povijesno-umjetničku baštinu kako bi stekli inspiraciju potrebnu za skladanje novih glazbenih djela koja će se premijerno izvesti u sklopu glazbenog programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara.

Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciran je iz programa EU Kreativna Europa te okuplja šest važnih festivala iz regije: KotorArt Don Brankove dane muzike (Crna Gora), Centar beogradskih festivala (Srbija), Festival Ljubljana (Slovenija), Vox Baroque (Albanija), Chopin Piano Fest (Kosovo) i Dubrovačke ljetne igre. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje djelatnika u kulturi, prije svega onih koji se bave glazbenim festivalima i klasičnom glazbom, poticanje skladanja novih djela inspiriranih lokalnom baštinom zemalja partnera projekta te umrežavanje i suradnja mladih glazbenika, skladatelja i organizacija koje se bave klasičnom glazbom na Zapadnom Balkanu. Dvanaest skladatelja napisat će nova djela koja će objediniti jedinstveni lokalni aspekst s univerzalnim europskim, inspiriranim zajedničom kulturom i vrijednostima, umjetnošću i baštinom, važnim glazbenim obljetnicama ili različitim relevantnim sociokulturnim temama.

Pročitajte još

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist