Kultura

Subotnja kava u Galeriji uz druženje s dubrovačkim umjetnicama

Vidljive

Umjetnička galerija Dubrovnik u subotu, 25. svibnja u 10 sati organizira stručno vodstvo kroz aktualnu izložbu’ Vidljive’, ali i druženje s dubrovačkim umjetnicama koje su predstavljene na ovoj izložbi u sklopu programa ‘Subotnja kava u Galeriji’.

‘Subotnja kava u Galeriji’ prepoznatljiv je i izvrsno prihvaćen program Umjetničke galerije Dubrovnik kojom se još više želimo približiti našim sugrađanima i svim posjetiteljima grada Dubrovnika nudeći im drugačiji doživljaj jedne kulturne ustanove.

Kroz izložbu će posjetitelje provesti jedna od kustosica izložbe, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, dr.sc. Rozana Vojvoda.

Posjetitelji će imati jedinstvenu priliku upoznati dubrovačke umjetnice i izravno od njih čuti o procesu nastajanja radova s kojima su se predstavile na ovoj izložbi.

Na izložbi sudjeluje više od sto umjetnica, a u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljeno je njih 65, od kojih su dubrovačke umjetnice: Mara Bratoš, Tina Gverović, Katarina Ivanišin Kardum, Dubravka Lošić, Ivana Dražić Selmani, Ivana Jelavić, Ana Opalić, Ivana Pegan, Mariana Pende, Ana Požar Piplica, Ivona Vlašić, Nives Sertić, Matea Šabić Sabljić i Anabel Zanze.

Međuinstitucionalni projekt i izložba Vidljive je nastao u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Umjetničke galerije Dubrovnik, Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i Galerije umjetnina u Splitu.

Projekt je rezultat istraživanja zastupljenosti umjetnica u umjetničkim zbirkama muzejskih institucija, a ujedno predstavlja i određene aspekte i mapiranje suvremene umjetničke prakse autorica u Hrvatskoj. Cilj projekta je osvijestiti nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim zbirkama i programskim realizacijama koje do sada imaju udio tek 10 – 15%.

Umjetnička produkcija autorica obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti. Kroz tematske cjeline izložba, uz radove iz muzejskih fundusa, predstavlja i umjetničku produkciju autorica koje su se kroz svoj umjetnički rad kvalitetom visoko pozicionirale na umjetničkoj sceni a nisu nužno zastupljene u muzejskim zbirkama.

Nakon stručnog vodstva i druženja s umjetnicama, svi posjetitelji, kako odrasli, tako i djeca, moći će se osvježiti toplim i hladnim napitcima uživajući u pogledu s najljepše tarace u Gradu.

Pročitajte još

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist

75. IGRE Kroz razgovore o Jupi prisjećanje na zlatno doba Dubrovnika i Igara

Dulist

VEČERAS U DVORU Kvartet Arod donosi glazbenu čaroliju

Dulist